Izrael törvénnyel tiltaná ki a náci szimbólumokat

Vágólapra másolva!
A törvénytervezet nagy vitát kavart a szólásszabadságról és a tiltás hasznáról.
Vágólapra másolva!

Százezer sékelre, csaknem 29 ezer dollárra büntetné egy izraeli törvénytervezet azokat, akik rossz vagy helytelen módon használják a náci birodalomhoz köthető szavakat és szimbólumokat – írja az AP hírügynökség. A törvény alól csak az oktatás és a művészet számítana kivételnek.

Egy hasonló törvénytervezet tavaly már elbukott, most azonban a knesszet előzetesen jóváhagyta, további bizottsági jóváhagyásokra is szükség van azonban ahhoz, hogy törvény legyen belőle.

A törvénytervezet támogatói szerint a holokauszttal szembeni tiszteletlenség ellen akarnak fellépni, a többi, antiszemitizmus ellen harcoló országhoz hasonlóan. Az ellenzők viszont azt állítják, hogy a lépés veszélybe sodorná a szólásszabadságot egy olyan országban, amely különösen büszke a demokratikus értékeire egy monarchiák és diktatúrák övezte régióban.

Izraelben eddig nem született olyan törvény, amely konkrétan betiltaná a náci szimbólumok használatát. Ezek így többször is felbukkantak különböző politikai rendezvényeken. Előfordult, hogy ultraortodox tüntetők náciknak nevezték az megmozdulást feloszlató izraeli rendőröket, és sportrendezvényeken is gyakran előfordul a nácizás. A politikai közbeszédtől sem áll távol, Benjamin Netanjahu miniszterelnök például gyakran a náci Németországhoz hasonlítja az atomprogramon dolgozó Iránt.