Szabad internetet követelő tüntetést vert szét a török rendőrség

Vágólapra másolva!
Egy törvénytervezet azt is engedné a török hatóságoknak, hogy bírósági végzés nélkül blokkoljon weboldalakat.
Vágólapra másolva!

Ismét kormányellenes tüntetőkkel csapott össze a török rendőrség az isztambuli Taksim téren. A demonstrálók a kormány internetes cenzúrára vonatkozó terveivel kapcsolatos ellenszenvüket akarták kifejezni – írja az AP.

Egy új törvénytervezet ugyanis lehetővé tenné, hogy a török telekommunikációs hatóság bírósági végzés nélkül is blokkolhasson weboldalakat vagy akár tartalmat távolítson el az internetről. A kormány természetesen visszautasítja a vádakat, melyek szerint cenzúrázni akar, azt mondják, az új jogosítványokkal csak a személyiségi jogokat védenék. Az AP szerint Erdoganék azért vernék át a törvényt mihamarabb a parlamenten, mert a kabinet hírnevét is megtépázó korrupciós botrány is az interneten kiszivárgott dokumentumok és fotók miatt robbant ki. (Az ügyről ide kattintva olvashat bővebben.)

Szombaton a tüntetők az „El a kezekkel az internetemtől!” szlogent skandálva vonultak, amikor a rendőrök gumilövedékekkel, könnygázzal és vízágyúkkal csaptak le rájuk. A demonstrálók közül néhányan Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, de az AP egyelőre nem kapott hírt arról, hogy bárki komolyabban megsérült volna. Hasonló tüntetést tartottak szombaton Törökország fővárosában, Ankarában is.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint egyébként a török internetszabályozás már most is szemben áll a véleménynyilvánítás szabadságával. Jelenleg mindegy 40 ezer weboldalt blokkolnak a török hatóságok, ezek közül több is pornográf tartalmakat kínál.