Vacsoraidőben jöttek az öngyilkos merénylők

2014.01.18. 09:19

Kifejezetten külföldieket vettek célba a tálib lázadók, akik egy kabuli éttermet támadtak meg. Hiába védték szigorúan a vendéglátóhelyet.

A tálib lázadók öngyilkos merényletet és lőfegyveres támadást követtek el péntek este Afganisztán fővárosában, egy szigorúan őrzött negyedben, egy külföldiek által is látogatott libanoni étteremben. Huszonegy embert megöltek, A halálos áldozatok között 13 külföldi van: kanadai, orosz, libanoni és európai unióbeli. Öt nő van az áldozatok között, négy külföldi és egy afgán.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy a világszervezet négy civil tisztségviselője is a halottak között van, és mélységesen elítélte a támadást. Hasonlóképpen tett a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amelynek kabuli képviselője, a 60 éves libanoni Vábel Abdalláh halt meg a támadásban. Van egy brit állampolgárságú halálos áldozat is, valamint két kanadai. A merényletet egy szóvivőjük szerint a tálib lázadók követték el, és kimondottan a külföldiek ellen irányult. Mint Zabihulla Mudzsahid mondta, az áldozatok magas rangú német tisztségviselők. A berlini külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg, hogy akár egyetlen német állampolgár áldozatul esett volna a támadásnak.

Az öngyilkos merénylő az étterem bejáratánál robbantotta fel magát, majd két társa a hátsó bejáraton, a konyhán keresztül hatolt be, és tüzet nyitott a vendégekre. A lövöldözés legalább húsz percig tartott. A biztonsági őrök végül a két életben maradt támadót lelőtték.

Az étterem Kabul egy olyan kerületében van, amely fokozott védelmet élvez, mert sok külföldi követség van a környéken, és jó pár gazdag afgán is a városrészben lakik. Maga a vendéglátóhely még szigorúbban védett, csak több biztonsági kapun lehet bejutni, és kívülről nem látszik étteremnek, nincs rajta semmilyen felirat, és az utcafronton nincsenek ablakai. A támadás sebesültjeit - legalább négyen vannak - egy kabuli katonai tábor kórházába szállították - közölték az afgán biztonsági erők.

Bár az utóbbi hónapokban az afgán fővárosban csökkent a lázadók támadásainak száma, a pénteki merénylettel feltehetőleg azt akarták érzékeltetni, hogy még mindig képesek a legszigorúbban őrzött területeken is támadásokat elkövetni.