Már 200 sérült Kijevben

kijev, ukrajna, tüntetés, zavargás, molotov-koktél, putyin, rohamrendőrök, EU, oroszország
Ellenzéki tüntetők támadnak molotov-koktéllal a rohamrendőrökre Kijevben a Dinamo stadion közelében 2014 január 20-án
Vágólapra másolva!
Folytatódtak az összecsapások a rohamrendőrök és a tüntetők között Kijev belvárosában. A rendőrök gumilövedékekkel, gránátokkal, vízágyúval, a demonstrálók kövekkel és Molotov-koktélokkal támadnak. Legalább kétszázan megsérültek, egy tüntetőnek amputálni kellett a kezét.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics ukrán elnök hétfőn ígéretet tett rá, hogy minden erőfeszítést megtesz a társadalmi rend helyreállítására és a békés polgárok jogainak megvédésére. Az államfő arra kérte az embereket, hogy ne kövessék az erőszakra való felhívásokat, valamint azokat, akik feszültséget gerjesztenek az állam és a társadalom között, és tömeges rendbontásokba sodorják az ukrán népet.

Hétfőn is folytatódtak az összecsapások a rohamrendőrök és a tüntetők között Kijev belvárosában, ahol a rendvédelmiek gumilövedékekkel, különböző tömegoszlatásra szolgáló gránátokkal, időnként vízágyúval, a másik oldal pedig kövekkel és Molotov-koktélokkal támad.

Délutánra mindkét oldalon legalább 100-100-an szenvedtek sérüléseket. A városvezetés hivatalos közlése szerint egy tüntetőnek csuklótól amputálni kellett a kezét, három másiknak pedig a szemgolyóját távolították el az orvosok. Legalább két tucat újságíró is megsérült, zömében gránátrepeszektől vagy gumilövedékektől, amelyeket a belügyi alakulatok tagjai lőttek a tüntetők közé. Több helyi média arról számolt be, hogy a rohamrendőrök szándékosan a sajtó munkatársait veszik célba. Az egyik tévécsatorna munkatársa mielőtt megsérült, még videóra vette azt a rendőrt, aki célzott lövést adott le egyenesen rá. Újságírók őrizetbe vételéről és bántalmazásáról is érkeztek hírek.

Ellenzéki tüntetők támadnak Molotov-koktéllal a rohamrendőrökre Kijevben a Dinamo stadion közelében. Forrás: AFP/RIA Novosti/Andrej Stenyin

Ellenzéki értesülések szerint a belügyi alakulatok mintegy 20 ezer újabb tagját vezényelték a fővárosba, ugyanakkor a belügyminisztérium nem hajlandó elárulni, mennyi rendőr vesz részt a tüntetők elleni ütközetekben. A tüntetők szintén mozgósítást rendeltek el, és önkénteseket toboroznak, illetve visszahívják Kijevbe a vidékre utazott társaikat.

Közben az ellenzéki politikusok tárgyalni készülnek a vezetéssel. Közzétették alapvető követeléseiket, amelyek szerint előrehozott elnök- és parlamenti választásokat, a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormány menesztését és átmeneti kabinet felállítását, Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter büntetőjogi felelősségre vonását, a múlt héten elfogadott, szabadságjogokat sértő törvények megsemmisítését, valamint amnesztiát követelnek kivétel nélkül minden tüntetőnek. Alternatív megoldásként elfogadnák, ha az elnöki jogköröket jelentősen csökkentenék, az államfőválasztást pedig a tervezett időben, 2015-ben tartanák meg.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke hétfőn követelte, hogy a válság súlyosbodásának megakadályozását célzó tárgyalásokon legyen jelen Viktor Janukovics elnök, és az ott született megegyezések végrehajtásáért személyesen vállaljon felelősséget. Emlékeztetett arra, hogy vasárnap Janukovics személyes találkozójukkor ígéretet tett neki a tárgyalások megkezdésére. "Nagyon fontos, hogy ezek a tárgyalások valódi eredményt hozzanak. Ha a vezetés ismét megszegi az adott szavát, elkerülhetetlen lesz a helyzet további éleződése" - mondta Klicsko. Az ellenzéki politikus közben videoüzenetben kért minden ukrán állampolgárt, akinek fontos az ország jövője, hogy utazzon a fővárosba, és gyülekezzen a Majdanon.