A beintés, amelytől forrong egy ország

Nicolas Anelka, quenelle
West Bromwich Albion's French striker Nicolas Anelka (2nd L) gestures as he celebrates scoring their second goal during the English Premier League football match between West Ham United and West Bromwich Albion at The Boleyn Ground, Upton Park in east London on December 28, 2013. The game finished 3-3. AFP PHOTO / IAN KINGTON
Vágólapra másolva!
Rendszerellenes gesztus vagy antiszemita provokáció a quenelle, a francia közélet egyik legforróbb témáját adó mozdulat? Egy francia komikus indította diadalútra a gesztust, amelyre az évek során egyre több antiszemita réteg rakódott. Legutóbb Nicolas Anelkának kellett szembesülnie azzal, hogy ötmeccses eltiltásba kerülhet, hogy a gólöröme kifejezésére épp a quenelle-t gondolta a legmegfelelőbbnek. Hogy lesz egy poénból rasszista uszítás?
Vágólapra másolva!

Tavaly, december 28-án a West Bromwich Albion a West Ham United csapatával találkozott egy teljesen szokványos angol Premier League-meccsen. A West Brom francia labdarúgójának, Nicolas Anelkának a gólöröme felett azonban még mindig nem tudott napirendre térni az angol szövetség. A mozdulat ugyanis, amellyel Anelka ünnepelt, már jó ideje a francia közélet egyik legforróbb témája, és egyre inkább antiszemitának vélik.

Az úgynevezett quenelle, amelyet az egyik kar kinyújtásával, és a másik vállhoz emelésével lehet kivitelezni, egy Franciaországban ismert komikus, Dieudonné M’bala M’bala 2005-ös szellemi terméke. A kézmozdulat egy nácikarlendítés-szerű mozdulatot ötvöz a Franciaországban elterjedt, nem túl szalonképes gesztussal, az úgynevezett bras d’honneurrel, amelynél a jobb karjukat behajlítva a felkart ütögetik a ballal, és amellyel ugyanazt üzenik, mint ha felmutatnák a középső ujjukat.

A humorista és a követői is azt állítják, mindössze egy rendszerellenes gesztusról van szó. A tiltakozók viszont antiszemita provokációt látnak benne, és fordított náci tisztelgésként értelmezik a mozdulatot. Dieudonné komikusi munkásságának a kiteljesedéséig egyébként a quenelle a franciáknak nem jelentett többet egy ételnél. Egy lyoni specialitás, amely leginkább a galuskához vagy a nokedlihez hasonlít.

Közellenség poéngyáros

Dieudonné M’bala M’bala az elmúlt években tehetséges komikusból az anticionista megjegyzések és összeesküvés-elméletek lelkes hirdetőjévé vált, és érdekes utat járt be addig, amíg a művészi hitvallása már a francia belügyminiszter érdeklődését is felkeltette. A ma már sokak által antiszemitának mondott, magát anticionistának valló kameruni-francia komikus az első sikereit egy zsidó kollégája oldalán érte el. Élie Semounnal közösen épp a faji sztereotípiákból csináltak viccet. Dieudonné politikai ambíciói már ekkor megmutatkoztak, azzal a lényeges különbséggel, hogy ekkor még úgy gondolta, a rasszizmus elleni fellépés a legfontosabb hivatása, ennek megfelelően a szélsőjobboldali, szerinte rasszista Nemzeti Front ellenében indult a választásokon, igaz, nem sok sikerrel.

A quenelle Dieudonné előadásában Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Komikusi és politikusi nézőpontjában nagyjából tíz évvel ezelőtt állt be változás. 2003 decemberében egy tévéműsorban a poén kedvéért nácinak ábrázolt egy zsidó telepest. Innentől nehezen tudta levakarni magáról az antiszemitizmus vádját, és egy idő után úgy tűnt, nem is akarja. Inkább jobban ráállt a cionizmus és a zsidó lobbi kárára elkövetett poénokra. Dieudonné pálfordulását kevés mozzanat érzékelteti jobban, mint az, hogy a korábban nagy ellenfélnek tekintett Jean-Marie Le Pennel, a Nemzeti Front egykori vezetőjével politikai szövetségre lépett. Barátok lettek, és Le Pen még Dieudonné egyik lányának is a keresztapja lett.

A quenelle központi eleme volt Dieudonné 2009-es EP-választási kampányának is. Szélsőjobboldali aktivisták támogatásával indult az „anticionista” lista élén. A Le Parisien szerint még a Carlos nevű terrorista is azt remélte, hogy Dieudonné végül Strasbourgban köt ki. Végül csak a szavazatok 1,3 százalékát sikerült megszereznie.

Gyűlöletkeltés miatt több pénzbüntetést is kiszabtak már rá. Sok helyen nem látták szívesen, de az interneten és a párizsi színházában kitartanak mellette a rajongói. Idei országos turnéjának első fellépését betiltotta a francia Államtanács azzal az indokkal, hogy a humorista veszélyt jelent a közrendre és az alapvető francia értékekre. Manuel Valls belügyminiszter nagy megkönnyebbülésnek nevezte a döntést. Korábban már több település próbálta betiltani a humorista fellépését, de ezeket a próbálkozásokat a szólásszabadság nevében rendre elhárították. A francia belügyminisztérium most tanulmányozza a jogi lehetőségeket Dieudonné minden nyilvános szereplésének a betiltására, azzal érvelnek, hogy a humorista fellépései már túlmutatnak a művészeten, és alkalmasak arra, hogy megzavarják a közrendet.

Quenelle a hétköznapokban Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Dieudonné egyelőre támadással védekezik, perrel fenyegette meg ugyanis az őt bíráló csoportokat, amiért náci üdvözlésnek nevezték a gesztusát. Továbbra is kitart amellett, hogy a quenelle nem antiszemita, hanem anticionista és rendszerellenes mozdulat.

Tavaly augusztusban Dieudonné egy videóban próbálta elmagyarázni, hogy a quenelle már túlnőtt rajta, önálló életre kelt, és már nem az ő kizárólagos szellemi tulajdona. „Nem gondoltam, hogy ebből a meglehetősen buta gesztusból ilyen felforgató aktus lesz, amely kirobbanthatja a dolgozó tömegek emancipációját. Már nem tartozik hozzám. Ez már az eljövendő forradalomhoz tartozik.”

Az érvelését némileg gyengíti a France24 szerint, hogy a quenelle-hullámot meglovagolva széles rajongói termékskálával próbál pénzt szerezni. A quenelle-ező Dieudonné karikatúrájával ellátott pólót 20, egy kapucnis felsőt 30 euróért lehet megvásárolni. A humorista felesége pedig a France24 szerint tavaly októberben védjegyként jegyeztette be a quenelle-t.

Anelka olajat öntött a tűzre

Hogy pontosan mitől lesz antiszemita a quenelle-nek elnevezett mozdulat, azt a Nicolas Anelka mutatványa után kialakult társadalmi vitában több szakértő is megpróbálta ismét felfejteni. Az egyik francia zsidó szervezet elnöke, a Zsidó Világkongresszus alelnöke, Roger Cukierman a Le Figaro című lapban úgy érvelt, hogy a quenelle csak akkor számít antiszemitának, ha egy zsidó vonatkozású hely közelében végzik. Ezért Anelka ötmeccses eltiltását is kissé keménynek érezné.

A Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Francia Liga elnöke, Alain Jakubowicz szerint viszont a quenelle egy fordított náci üdvözlés, amellyel meggyalázzák a holokauszt áldozatait. A melegházasság ellen kampányoló Francia Tavasz mozgalom szóvivője, Béatrice Bourges a társadalmi tiltakozás jelképét látja benne.

A France24 szerint a quenelle hivatalosan nem antiszemita gesztus, a rá rakódott többletjelentések teszik azzá. Ilyen többletjelentést kaphat a mozdulat, ha például egy zsinagóga mellett követik el, és nyilvánvalóan antiszemita színezetet kapott akkor is, amikor a nemzeti frontos Jean-Marie Le Pen quenelle-ezett széles vigyorral, róla ugyanis köztudott, hogy a holokausztot a második világháború egy mellékes epizódjának tekinti. Újabb antiszemita réteg rakódott a quenelle-re, amikor Dieudonné barátja, a francia szélsőjobb egyik ismert alakja, Alain Soral rendező a berlini holokauszt emlékműnél mutatott be egy jóízűt. Az interneten keringő képek szerint a quenelle megjelent Auschwitzban is. (Dieudonné weboldalán gazdag gyűjtemény található az internetre feltöltött quenelle-ekből.)

Jean-Yves Camus, a szélsőjobboldalt tanulmányozó politikai elemző a Libérationnak azt mondta, hogy a quenelle az identitás egyfajta jelképe lett, különösen a fiatalok körében, bár kétséges, hogy tisztában vannak-e a mozdulat igazi jelentésével. Dieudonné egy olyan mozgalomnak lett a jelképe, amely átnyúlik a jobb- és baloldal hagyományos határain, azokat az embereket találja meg, akiknek elegük van a rendszerből, fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, és meg vannak győződve arról, hogy a világot Washington és Tel-Aviv irányítja – próbálta megrajzolni a humorista követőinek egyszerűsített portréját Jean-Yves Camus.

Vannak, akik egyéb eszközökkel színesítik a mozdulatot Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Csakhogy a helyzet Franciaországban már elfajult, már nemcsak mutogatásról, hanem tettlegességről is szó van. A quenelle-hívőkkel szemben már rendezték is a soraikat a quenelle-ellenes csoportok. December végén Lyonban a gesztus ellen összeállt zsidó fiatalok csoportja támadott meg egy fiatal muszlim férfit. Egy másik banda azért támadott meg egy észak-afrikai származású fiatalembert, mert a Facebookra egy quenelle-ező képet töltött fel. Előfordult az is, hogy hoteleket és diszkókat támadtak meg a bandák a quenelle-ellenes harc részeként.

Anelka gólöröme a West Ham elleni meccsen tavaly decemberben Forrás: AFP/Ian Kington

Anelka azt állítja, hogy a gól utáni mozdulattal a barátja, Dieudonné előtt próbált meg tisztelegni. A labdarúgó a Twitteren próbálta tovább magyarázni a dolgot, amelyről csütörtökön fejtheti ki hivatalos álláspontját az angol futballszövetség előtt, és amely valószínűleg ötmeccses eltiltásba fog kerülni neki.

A bejegyzései szerint továbbra sem látja a mozdulatban az antiszemitizmust, ami a francia belügy- és sportminiszter, illetve a rasszizmusellenes szervezetek szerint benne van. „Természtesen nem vagyok sem rasszista, sem antiszemita, és teljes mértékben vállalom a gesztusomat. A quenelle-nek rendszerellenes jelentése van. Nem tudom, a vallásnak mi köze van ehhez a történethez” – magyarázta a 34 éves focista, aki a politikusokra hárította a felelősséget, szerinte ugyanis ők azok, akik a saját értelmezéseikkel zűrzavart és ellentmondást teremtenek, anélkül, hogy tudnák, mit is jelent pontosan. Egyúttal megkérte az embereket, ne hagyják, hogy becsapja őket a média, az angol szövetséget pedig egy Facebookon közölt üzenetben szólította fel arra, hogy ejtse ellene a vádakat.

Bármit gondol is Anelka, az biztos, hogy az angol labdarúgó szövetség és több francia miniszter is másként gondolja. Valérie Fourneyron francia sportminiszter provokációnak nevezte a gesztust, zsidó csoportok pedig Francois Hollande francia államfőnél panaszkodtak a kézmozdulat miatt, amely szerintük szoros összefüggésben van az antiszemita megnyilvánulásokkal és erőszakos cselekményekkel.

Dieudonné hívei stílusosan quenelle-lel tiltakoznak a komikus elleni hadjárat ellen Forrás: AFP/Pierre Andrieu

Egy zsidó komikus, David Baddiel a BBC-nek azt mondta, Anelka azt próbálja bizonygatni, hogy a mozdulata nem volt antiszemita, csak egy kiállás a barátja mellett. "Csakhogy ez a barát antiszemita", mondta a humorista.

A West Bromwichnak már eddig is sokba került Anelka gólöröme, emiatt távozik ugyanis a csapat főszponzora. A brit ingatlanügyi portál, a Zoopla – amelynek egyik társtulajdonosa Alex Chesterman zsidó üzletember – 2012-ben lett a WBA főszponzora, és a támogatás eredetileg a 2014–15-ös idényig tartott volna. Közben a csapat másik két szponzora is fontolgatja a távozást.