Már öt halottja lehet a kijevi összecsapásoknak

2014.01.22. 18:52

Az ellenzék orvosai szerint a rendőrség brutálisan lép fel a tüntetőkkel szemben, akik Molotov-koktélokat és köveket dobálnak. 

"Mostanáig öt embert öltek meg. Mintegy háromszáz a sebesültek száma (kedd) éjfél óta" – idézte Oleh Muszijt, a tüntetőket ellátó önkéntes orvosi szolgálat koordinátorát több ukrán sajtóorgánum. Az orvos szavai szerint ötből négy áldozat lőtt sebek miatt halt meg. Hozzátette, hogy két haldoklón az orvosok nem tudtak segíteni, mert a Berkut alakulat rohamrendőrei épp akkor kezdtek támadásba.

Jelenleg a sérülteket az "ellenállás parancsnokságán", a Szakszervezetek Házában látják el, mivel az Európa téren lévő egészségügyi állomást a belügyi egységek lerombolták – mint mondta –, kitörték az ablakait és az ajtóit.

Az önkéntes orvos hozzátette, hogy előző nap egy rohamrendőr háromszor hátba lőtte gumilövedékkel egy vöröskeresztes ruhát viselő önkéntesüket, aki éppen segítséget próbált nyújtani egy sérült tüntetőnek. Muszij állítása szerint a Berkut olyan új típusú könnygázt használ a tüntetők ellen, amely a szokásosnál veszélyesebb az egészségre.

Közben az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereg nem avatkozik be a belügyi alakulatok és a tüntetők közötti összecsapásokba, valamennyi katona és minden haditechnikai eszköz az állandó állomáshelyén van.

A zavargások kora este sem csitultak a parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utca két végében, a Függetlenség terének szomszédságában lévő Európai térnél, illetve a Dinamo futballklub stadionjánál. A tüntetők továbbra is kövekkel és Molotov-koktélokkal támadják a rendvédelmieket, akik közben vízágyús autókkal locsolják az utcában gyújtott tüzeket, időről időre fény- és hanggránátokat vetnek be a tüntetők ellen.

A demonstrálók újabb barikádot kezdtek deszkákból és mindenféle alkatrészekből építeni az Európa térnél, és újabb frontot nyitottak a kormánynegyedben az elnöki hivatalnál az épületet őrző rohamrendőrökkel szemben.