Lelőttek egy tüntetőt Kijevben

Vágólapra másolva!
Folytatódtak az összecsapások Kijevben, a rendőrök még szerda reggel is tartóztattak le embereket miután éjszaka a tüntetők fáklyákkal és gyújtópalackokkal támadtak a rendőrökre. Úgy tudni, meghalt egy tüntető, aki leesett a Dinamo-stadion oszlopcsarnokáról, egy ember pedig tűzharc áldozata lett.
Vágólapra másolva!

Szerdára virradó éjjel is összecsaptak a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök Kijev belvárosában. Szerdán van Ukrajnában az "egység napja", amelyet 1999-ben Leonyid Kucsma elnök hívott életre Ukrajna 1919-es egységesülésének emlékére.

A Kyivpost Oleg Muszij egészségügyi koordinátorra hivatkozva azt írta, egy tüntető meghalt szerda reggel, miután a tüntetések alatt valaki tüzet nyitott. Az nem tisztázott, hogy a rendőrök vagy valaki más lőtt-e le. Annyit lehet tudni, hogy az áldozat egy 30 éves férfi, és hogy négy sebet találtak a fején, nyakán és a mellkasán. Halála után a tömeg azt skandálta, hogy "gyilkosok", illetve, hogy "dicsőség Ukrajnának".

Az MTI egy ettől független halálesetről is írt. Néhány órányi viszonylagos nyugalom után a Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak. A zavargás résztvevői közül többen felmásztak a stadion bejárati oszlopcsarnokának tetejére és onnan dobálták gyújtópalackjaikkal a rendőröket. Amikor a különleges belügyi erő, a Berkut tagjai szintén feljutottak az oszlopcsarnok tetejére, két tüntető ott rekedt. Az egyikük lezuhant fentről, és a helyi híradások szerint kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

A Kyivpost oldalán megosztott, az Espresso TV élő videóadásban szerda reggel rendőrök voltak láthatók, amint több embert letepernek a hóba, majd elviszik. A háttérben ütemes dobolás és taps volt hallható, rendszeres időközönként pedig robbanások voltak hallhatók (feltehetően a kilőtt füst- vagy hanggránátok miatt). A körbe közvetítő kamera képén több kiégett busz is látható volt.

Az Espresso TV élő streamje:

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a helyzet feszült, mindazonáltal nyugodtabb mint az előző két éjjel volt, bár továbbra is radikális tüntetők ezrei tolonganak a parlament épületéhez vezető sugárúton, a Dinamo-stadionnál.

Mikola Azarov miniszterelnök kedd este a Rosszija 24 című orosz hírtelevíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztette az összecsapások résztvevőit, hogy a hatóságok erőt alkalmaznak, ha nem hagyják abba a randalírozást.

Kövessen minket Facebookon is!