Százával hullanak a fejek a török rendőrségen

Vágólapra másolva!
A török kormány csütörtökön újabb százhatvan rendőrt bocsátott el vagy helyezett át más pozícióba, ezúttal az ország északnyugati részén fekvő Bursa városában - közölte a török Dogan hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az újabb tisztogatást egy nappal azután rendelték el, hogy Ankarában, Isztambulban és Izmirben mintegy hatszáz rendőrt, köztük magas rangú ankarai tisztségviselőket bocsátottak el vagy helyeztek át, valamint országszerte közel száz ügyészt és bírót vezényeltek más beosztásba. A török média számításai szerint az újabb intézkedéssel már több mint 2500-ra nőtt a december közepe óta menesztett vagy áthelyezett rendőrök száma.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a közvetlen környezetét érintő korrupciós botrány múlt havi kirobbanása után látott hozzá a rendőri erőket és az igazságszolgáltatást érintő, példa nélküli tisztogatásokhoz. A 2002 óta hivatalban lévő miniszterelnök "bírói puccsnak" minősítette a szerteágazó korrupciós vizsgálatot, amelynek célja szerinte az ország destabilizálása.

A török kormány a hét elején megkezdte annak a törvénytervezetnek a megvitatását, amely szerint a bírák és ügyészek kinevezését ezentúl az igazságügy-miniszternek is jóvá kell hagynia. A tervezetről a tervek szerint pénteken szavaz a törvényhozás. A török bírák és ügyészek legfőbb tanácsa alkotmányellenesnek minősítette a javaslatot.

Az Európai Unió kedden felszólította Erdogant, hogy legyen tekintettel a jogállamiság és a hatalommegosztás szabályaira. A török kormányfő Brüsszelben hangsúlyozta: hazája elkötelezett a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a hatalmi ágak szétválasztása iránt.

A török korrupciós botrányról és Erdogan helyzetéről itt olvashat bővebben.