38 évet kapott túszejtésért, most szabadult

2014.01.24. 15:31

A francia férfit feleség, gyerek és munka várja.

Harmincnyolc év után pénteken szabadult Franciaország egyik legrégebbi elítéltje: Philippe El Shennawy az élete kétharmadát töltötte a rácsok mögött.

"Hűha! Na, a valódi élet, maguk, egyből itt van!" – mondta óriási nyugalommal az 59 éves ősz hajú, frissen borotvált férfi, amikor kilépett a Párizs-közeli Fresnes foghazának ajtaján, és meglátta a rá váró újságírók hadát. Hozzátette: "Muszáj, hogy ez a rengeteg év valamire szolgáljon."

Az "örökös elítéltnek" is nevezett Philippe El Shennawy a börtönévek alatt elvégezte a történelem szakot, részt vett kiállítások szervezésében. Feltételesen helyezték szabadlábra, két évig elektronikus karperecet kell viselnie, és a feleségénél kell laknia, akit a börtönben ismert meg. Mindennap reggel 7 és este 7 óra között hagyhatja el a lakását azért, hogy munkába járjon, hétvégén pedig három órát tölthet az otthonától távol a feleségével és Christophe nevű közös fiukkal, aki az egyik úgynevezett "bébibeszélőn" fogant.

A férfinak már állása is van: hétfőtől egy rendezvényszervező cégnél projektvezető. "Harmincöt éve várom, és igen, készen állok" – mondta néhány perccel férje szabadulása előtt Martine El Shennawy.

"Ez még nem teljesen normál élet. Meg kell még találnia (Philippe-nek) a fogódzókat" – tette hozzá.
Philippe El Shennawyt 1977-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy két évvel korábban elkövetett rablásért és túszejtésért. A férfi mindig is tagadta, hogy részt vett az akcióban, a börtönből viszont kétszer is megpróbált megszökni. Börtönmúltja nagyon kalandos: húsz évig volt magánzárkában, hat évig pszichiátriai intézetben, 42-szer helyezték át, 34 napig éhségsztrájkolt, és egy alkalommal öngyilkossági kísérletet is elkövetett.

Philippe El Shennawy elmondta, hogy a hosszú börtönbüntetések ellen fog kampányolni. "Semmi értelme, a hosszú büntetés semmire sem jó" – hangsúlyozta. Franciaország jelenleg legrégebbi elítéltje a 77 éves Maurice Gateau, aki 49 éve ül rendőrgyilkosságért.