Csatatér lett a helyből, ahol szélsőjobbosok bálozni akartak

Tüntetés a szélsőjobbos FPO ellen Bécsben
A protester holds a placard with the pictures of jailed self-confessed Norwegian mass murderer Anders Behring Breivik (L) and Heinz-Christian Strache, leader of the Freiheitliche Partei Oesterreichs FPO Party (Freedom Party of Austria), reading "Different faces, Same hate" during a protest against the staging of an annual ball hosted by the Austrian extreme right party in the centre of Vienna on January 24, 2014. Thousands of people rallied in Vienna on January 24, opposed to the Freedom Party (FPOe) holding its ball in the city's imperial winter palace, to which far-right figures from across Europe were invited. AFP PHOTO/DIETER NAGL
Vágólapra másolva!
6000 tüntető, 2000 rendőr, összecsapások Bécsben.
Vágólapra másolva!

Valóságos csatatérré változott péntek este és szombatra virradó éjjel a bécsi Hofburg és környéke, ahol az ellenzéki jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rendezte meg az úgynevezett Akadémikusok Bálját. A rendezvény ellen mintegy 6000 tüntető vonult fel. Tiltakozók érkeztek több más osztrák városból, sőt autóbuszokon Németországból is, és a rendőrség közlése szerint erőszakot alkalmazva igyekeztek megakadályozni a bál megtartását.

A jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ bálja ellen tiltakozó tüntetőket rohamrendőrök állítják meg a bécsi Hofburg környékén Forrás: MTI/AP/Hans Punz

A hatóságok szombat hajnalra tizennégy személyt őrizetbe vettek, a tüntetők közül csaknem húszan, a rendezők közül öten különböző sérüléseket szenvedtek, és megsebesült több rendőr is. A rendőrség állítása szerint a tüntetők jelentős anyagi károkat is okoztak.

A hatóságok a rendzavarások megfékezésére, illetve a rendezvény részvevőinek megvédésére nagy erőkkel, mintegy 2000 fővel vonultak fel. Bécs több kerületét hajnalig lezárták, a zárlat alá vont terület nagyobb volt, mint az akkori amerikai elnök, George Bush 2006-os látogatásakor. Tilos volt az arc eltakarása, azaz mindenfajta erre alkalmas álarc, sál vagy kendő viselése is.

Tüntetők a szélsőjobboldali összejövetel ellen. Forrás: AFP/Dieter Nagl

A bálon állítólag jelen volt több európai szélsőjobboldali, illetve jobboldali populista párt képviselője. A megnyitó beszédet Heinz- Christian Strache, az FPÖ elnöke tartotta.

Az Akadémikusok Bálja az úgynevezett Bécsi Korporációs Bál "örököse", amelynek szervezője az osztrák szélsőjobboldal egyik legfőbb szervezete volt. Az egyetemi diákszervezetekhez is kötődő korporációs bált 2012-ben kitiltották a Hofburgból, nevet változtatva és az FPÖ rendezésében azonban visszaköltözhetett oda.