A kijevi tüntetők elfoglalták a rendőrök egyik szállását

Vágólapra másolva!
Szombatról vasárnapra virradó éjjel sem hagyták abba Kijevben az összecsapásokat, sőt a rendőrök egyik alkalmi központját el is foglalták a tüntetők. A belügyminisztérium szerint a súlyosabb konfliktust elkerülendő, ők vonták ki az erőket az épületből.
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folytatódtak az összecsapások a tüntetők és a rendőrök közt Kijevben, de a belügyminisztérium vasárnap reggel közleményt adott ki, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendőrök igyekeztek elkerülni a konfliktust - írta a Kyivpost.

A tüntetők ugyanis elfoglalták az Ukrán Házat, egy kiállításoknak és konferenciáknak helyet adó jelentős kulturális épületet, amelyet a rendőrök használtak előtte szállásként a tüntetések kontrollálásához. A belügyminisztérium szerint a rendőrök használhattak volna erőszakot a tömeg megfékezésére, de inkább visszavonták az erőket, így átadva az épületet a demonstrálóknak. A minisztérium azt is közölte, hogy tárgyalnak az épület visszaadásáról, hogy eltávolítsák onnan a tüntetőket.

Az épület elfoglalása azonban nem volt olyan békés, mint amilyennek a belügyi közleményből tűnik. A tüntetők az Associated Press hírügynökség szerint tűzijátékkal és más gyúlékony támadóeszközökkel rohamozták meg az épületet, a rendőrség pedig könnygázzal válaszolt.

A Kyivpost szerint nem ez volt az első középület, amelyet megszálltak a tüntetők: a Városházába, a kereskedelmi szövetség székházába és a Mezőgazdasági Minisztérium épületébe is behatoltak korábban.

Szombaton az ukrán elnök kormányzati pozíciókat ígért a tüntetés élére álló pártoknak, de Vitalij Klicskóék elutasították az ajánlatot. Az ukrán tüntetések menetét ide kattintva követheti.

Kövessen minket a Facebookon is!