Betiltotta a kormánypártot két ukrán megye

Vágólapra másolva!
Két nyugat-ukrajnai megye szerint a kommunista párt és a kormánypárt sérti a nemzeti érdeket, ezért betiltották a működésüket és szimbólumaikat.
Vágólapra másolva!

Betiltotta a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja és a kommunista párt működését két nyugat-ukrajnai megye, Ternopil és Ivano-Frankivszk.

A két egymással szomszédos megyében a hétvégén tartott rendkívüli megyei tanácsüléseken fogadták el a képviselők azon előterjesztést, amely szerint a kormánypárt, és az őket kívülről támogató kommunisták tevékenysége ellentmondásban van a nemzeti érdekekkel, valamint sérti az ukrán állampolgárok jogait és szabadságát. A megyékben a két párt tevékenységét és szimbólumait is betiltották.

Oroszország közben már úgy számol, hogy igényt tart az ország keleti részeire, amennyiben Ukrajna kettészakadna az EU-párti nyugat és a Moszkvához húzó keleti és déli részek mentén.

Január 23-án a nyugati és közép-ukrajnai megyékben a hatalomváltásért tüntetők támadásokat kezdtek helyi adminisztrációs épületek ellen, amelyek közül többet megszálltak. Helyi jelenések szerint jelenleg a tüntetők kezén van a megyei adminisztráció Lvivben (Lembergben), Rivnében, Ternopilban, Ivano-Frankivszkban, Csernyivciben és Hmelnickijben. Zsitomirban és Poltavában is kísérletet tettek az ottani adminisztrációs épületek elfoglalására, sikertelenül. Vinnicjában és Ungváron tömegdemonstrációkat tartottak az ottani adminisztrációs hivatalnál.

Az ellenzéki demonstrálók azért veszik főként az adminisztrációk épületeit célba, mert Ukrajnában kettős helyi vezetés van: a polgármestereket, illetve a városi, megyei és egyéb tanácsokat választják, míg az adminisztrációk vezetőit, a megyék kormányzóit az államfő nevezi ki.

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke előző este a kijevi tüntetők előtt arról beszélt, hogy megváltozott Janukovics elnök tárgyalási stílusa. Ez szerinte annak köszönhető, hogy megnyílt a "második front", azaz a főváros után vidéken is sikeres akciókat hajtottak végre a hatalomváltást követelők.

A szombati tárgyalásokon Janukovics miniszterelnöki tisztséget ajánlott fel Arszenyij Jacenyuknak, az ellenzéki Haza (Batykivcsina) párt jelenlegi vezetőjének, és miniszterelnök-helyettesi posztot Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) elnökének. Klicsko válasza szerint ők elnökválasztást akarnak inkább.

Kövessen minket a Facebookon is!