Előrehozott választás jöhet Szerbiában

Vágólapra másolva!
Nagyobb választói felhatalmazást akar a legnépszerűbb szerb kormánypárt, mert úgy gyorsabban végrehajthatnák a szükséges reformokat - állítják magukról. 
Vágólapra másolva!

Támogatta vasárnap a legnagyobb szerb kormánypárt, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöksége Aleksandar Vucic kormányfőhelyettesnek, a párt elnökének azon kezdeményezését, hogy írjanak ki rendkívüli parlamenti választásokat Szerbiában.

A Szerb Haladó Párt (SNS) elnöksége támogatja Aleksandar Vucic, pártjuk kormányfőhelyettesének javaslatát, amely szerint rendkívüli parlamenti választásokat kell kiírni Szerbiában.

a választásokat azért kezdeményezi a párt, mert szerintük "Szerbia gyorsabban, többre és jobbra képes, a változások pedig már nem várhatnak tovább". Hozzátette: választások nélkül nem akarta elfogadni Ivica Dacic javaslatát, amely szerint a jelenlegi kormányfő átadná neki a miniszterelnöki széket.

A jobbközép SNS jelenleg a vezető erő a szerb kormányban. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a párt akár a szavazatok 45 százalékát is elnyerheti. Az előrehozott választás szószólói korábban is a kedvező népszerűségi mutatókkal érveltek, szerintük amennyiben még erősebb választói felhatalmazást kap a Szerb Haladó Párt, felgyorsulhatnak a szükséges gazdasági reformok.

A gazdasági reformok akadozása, illetve a gazdaságpolitikát ért bírálatok miatt jelentette be szombaton lemondását Sasa Radulovic gazdasági miniszter. A belgrádi Vecernje Novosti című napilap szerint azonban most már "feleslegesnek" tűnik ez a lépés, a szerbiai törvények értelmében ugyanis a kormány minden tagja köteles addig elvégezni a munkáját, amíg ki nem nevezik utódját. Erre pedig a választások előtt már biztosan nem kerül sor - írta az újság.

Az előre hozott választások várható időpontja egyébként március 16-a lehet, amikor Belgrádban helyhatósági választásokat tartanak. Ehhez viszont az kell, hogy a szerb kormány már a jövő hét elején elfogadja Ivica Dacic miniszterelnöknek a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására vonatkozó indítványát. A kormány ezt Tomislav Nikolic államfőnek továbbítja, aki kiírja a rendkívüli választásokat. Amennyiben a köztársasági elnök a március 16-i dátumot jelöli meg, úgy - az alkotmány értelmében - legkésőbb január 29-ig ki kell írnia az előre hozott parlamenti választásokat.

Kövessen minket a Facebookon is.