Amnesztiát ígért a kormány az ukrán tüntetőknek

Vágólapra másolva!
Hétfő este tárgyalt egymással a Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzékpártok vezetői. Megállapodtak a tüntetések ellen hozott törvények hatálytalanításában, valamint egy új amnesztiatörvény elfogadásában.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics ukrán elnök és az ukrán ellenzék képviselői a hétfő esti tárgyalásuk során egyet értettek abban, hogy hatálytalanítják az ellenzék által vitatott tüntetésellenes törvényt – írja a BBC. A törvényt január 16-án fogadta az el ukrán parlament, ahol Janukovics hívei vannak többségben. A törvény megtiltja a nyilvános helyen való sátrazást és bünteti a kormányhivatalnokok rágalmazását.

A tüntetők egy fő követelése ennek a törvénynek a visszavonása volt. Ez a keddi parlamenti ülésnapon történhet meg. A január 16-án elfogadott jogszabályok közül a keddi rendkívüli parlamenti ülésen újraszavaznak azokról, amelyekkel szemben nem emelt az ellenzék kifogást. Az igazságügy miniszter szerint a többi törvényt "közösen átdolgozzák", hogy megfeleljenek az európai normáknak.

A BBC, az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent közleményre hivatkozva azt is írja, hogy Janukovics egyúttal amnesztiát ígért a tüntetőknek, feltéve, ha elhagyják a barikádokat és a kormányzati épületeket. A hétfő esti tárgyaláson a kormánypárti elnökön kívül részt vett a három nagy ellenzéki párt vezetője, Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt vezetője, Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke. Janukovics elnök korábban felajánlotta a miniszterelnöki posztot Jacenyuknak, ő azonban a hétfői tárgyaláson visszautasította azt.

Alkotmányt is módosítanának

A megbeszélésen szóba került még az alkotmányreform kérdése is. A felek elkötelezték magukat ebben a kérdésben is az együttműködésre, továbbá abban, hogy külföldi szakintézeteket vonnak be az új alaptörvény kidolgozásába. Korábbi kijelentései szerint az ellenzék vissza kíván térni a 2004-es alkotmányhoz, amely szűkítette az elnöki jogköröket a parlament javára. Megállapodtak abban, hogy a parlament napirendjén szerepelni fog a kormány felelősségének megvitatása a politikai válság kialakulásáért.

A politikai válság rendezését célzó megbeszélések közül ez volt a negyedik Janukovics elnök és a három ellenzéki vezető között. A legutóbbin, január 25-én ajánlotta fel az államfő Jacenyuknak a kormányfői posztot, Klicskónak pedig egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget javasolt.

Vasárnapról hétfőre virradóra az ukrán tüntetők egy csoportja Kijevben elfoglalta az igazságügyi minisztérium egyik épületét. Hétfő délutáni értesülések szerint az igazságügyi minisztérium egyik épületét már elhagyták a tüntetők, a tárca egy másik épülete viszont állítólag még megszállás alatt van. Az ellenzéki "nemzeti ellenállás" parancsnoksága ugyanakkor úgy tudja, hogy nincsenek már tüntetők az igazságügyi minisztérium egyik épületében sem.