Budapestre látogat John McCain amerikai szenátor pénteken. A hírt egy nevének elhallgatását kérő hivatalos forrás erősítette meg csütörtökön az MTI-nek.

A szenátor programjáról egyelőre nem lehet részleteket tudni, a kongresszusi politikus látogatását várhatóan csütörtökön jelentik be Washingtonban. Az MTI úgy tudja, hogy John McCain több városba is ellátogat európai útján. Egynapos budapesti látogatása során vezető politikusokkal fog találkozni.

John McCain budapesti tárgyalásain vélhetően központi téma lesz az ukrajnai válság. A politikus egy demokrata szenátortársával együtt december közepén Kijevben járt, ahol fogadta őket Viktor Janukovics elnök, aki megerősítette Ukrajna eurointegrációs irányvonalának változatlanságát, és azt ígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy érvényesüljön a polgárok joga a békés demonstrációkra.

John McCain egy konferencián 2013 októberébenForrás: AFP/Getty Images/Kris Connor

A 77 éves arizonai szenátor az amerikai Republikánus Párt tekintélyes szenátusi képviselője, a 2008-as elnökválasztáson ő volt a republikánus elnökjelölt.

A tapasztalt kül- és biztonságpolitikai szakértő a leendő budapesti amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell washingtoni szenátusi meghallgatásán január 17-én arról érdeklődött, hogy mik az amerikai politika prioritásai Magyarországon, mit tenne másképp, mint hivatali elődje, és vajon veszélyben van-e a demokrácia Magyarországon.

Kövessen minket a Facebookon is!