Képzeljék el, hogy Woody Allen felviszi a padlásra hétéves lányukat!

woody allen, mia farrow, dylan farrow, molesztálás, pedofília
Woody Allen és Mia Farrow biológiai és örökbefogadott gyerekeikkel Leningrádban, Woody Allen karjában tartja Dylan Farrowt
Vágólapra másolva!
Nyílt levélben ír a nevelőapja által ellene elkövetett zaklatásokról Dylan Farrow, Woody Allen filmrendező nevelt lánya. Dylan Farrow az apja Oscar-jelölése miatt ragadott tollat. Woody Allen máig tagadja a húsz éve állítólag történteket, a lánya először vall nagy nyilvánosság előtt az ügyről.
Vágólapra másolva!

„Melyik a kedvenc Woody Allen-filmjük?” – ezzel a kérdéssel kezdi nyílt levelét Dylan Farrow, Woody Allen fogadott lánya, majd szenvtelen stílusban leírja, hogy hétéves korában hogyan vitte fel nevelőapja a házuk második emeleti padlásszobájába, ahol hasra fektette, és kérte, játsszon a testvére játék vonatával. „Aztán szexuálisan bántalmazott.” Farrow nem részletezte, mi történt, csak hogy Allen közös titokról, leendő filmszerepekről, sztárságról suttogott közben. „Máig nehezemre esik ránézni bármilyen játék vonatra” – írta a nő.

Dylan Farrow először vall nyilvánosan a nevelőapja, Woody Allen filmrendező által ellene állítólag elkövetett szexuális zaklatásokról. A lány soha nem beszélt ilyen nyíltan az anyja és Woody Allen 1993-as szakításakor kipattant botrányról, most Allen Golden Globe-díja és Oscar-jelölése miatt ragadott tollat. Woody Allent soha nem ítélték el szexuális zaklatásért, bírósági eljárás indult, de a vádakat végül ejtették. Dylan Farrow nyílt levele a New York Times egyik blogján jelent meg szombaton.

Woody Allen és Mia Farrow biológiai és örökbefogadott gyerekeikkel Leningrádban, az 1980-as években. Woody Allen a karjában tartja Dylan Farrow-t Forrás: NORTHFOTO/Globe Photos/Jane Read Martin

A levélben azt írta, sokáig azt hitte, teljesen természetes – bár nagyon nem szerette –, hogy nevelőapja kettesben elbújik vele a többiek elől, a szájába dugja az ujját, alsóruhában húzza be magához az ágyba a takaró alá, vagy épp a fejét a meztelen gyerektestére hajtva szuszog. „Elbújtam volna az ágy alá, vagy bezárkóztam volna a fürdőbe, hogy elkerüljem ezeket a találkozásokat, de mindig megtalált.” Anyja sokáig mit sem tudott erről, de, ami a padláson történt, az más volt, ezt már megkérdezte tőle.

Az ügy 1993-ban akkor robbant ki, amikor Farrow szakított Allennel, miután a rendező összejött egy másik közösen nevelt fogadott gyerekükkel, Soon-Yi-vel. A pletykalapok által sokat taglalt szakítási botrány idején Mia Farrow állt elő azzal, hogy a rendező zaklatta az akkor hétéves Dylant. Allen mindent hevesen tagadott, és azt állította, az anyja magyarázta be a lánynak az egészet a zavaros időszakban. Az ügy végül nem került bíróság elé. A connecticuti államügyész az év szeptemberében ugyan jelezte, hogy lenne oka vádat emelni molesztálás miatt a rendező ellen, de hogy megkímélje a lányt a bíróság előtti tanúskodás traumájától, ejtette az ügyet.

Dylan Farrow szerint az, hogy a nevelőapja megúszta, egész felnőttkoráig kísértette, bűntudata volt, irtózott a férfiaktól, vagdosta magát, evészavarai voltak, de ismerősei többsége nem vett erről tudomást.

Azt írta, Allen Oscar-díj jelölését nem hagyhatja szó nélkül. Szerinte a díj azt üzeni neki, hogy fogja be, és távozzon, de a hasonlókon átment – akik „félnek attól, hogy kiálljanak, mert hazugnak bélyegzik őket, vagy mert azt mondják nekik, emlékeik nem is az ő emlékeik” –, és őt is támogató ismerősei miatt nem maradhat csendben.

Dylan Farrow szerint ő szerencsés volt, már boldog házasságban él, a testvérei mellette állnak, anyja megóvta őket. „De mások még mindig ijedtek, sérülékenyek, és azért küzdenek, hogy bátorságot gyűjtsenek elmondani az igazat. Hollywood üzenete sokat számít nekik.”

Dylan Farrow azt kérdezi híres színésznőktől, hogy mi lenne, ha velük, vagy a lányukkal fordulna elő ilyesmi.

„Woody Allen az élő példája, hogy ez a társadalom elbukik, amikor a szexuális molesztálás és zaklatás áldozatait kellene megóvni.

Képzeljék el, hogy Woody Allen felviszi a padlásra a hétéves lányukat! Képzeljék el, hogy (a lányt) egész életében hányinger tölti el, ha meghallja a nevét! Képzeljenek el egy világot, amely ünnepli lányuk kínzóját!

Elképzelték? Akkor mondják meg most, melyik a kedvenc Woody Allen-filmjük!” – zárta a levelét Dylan Farrow.

Kövessen minket a Facebookon is!