Arab anyának a szoptatás nem lehetőség, hanem kötelezettség

Vágólapra másolva!
Beperelhetik az anyát, aki nem szoptatja két éven keresztül a gyermekét. Az iszlám szerint minden gyermeknek joga, hogy két éves koráig szophasson.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Arab Emírségekben törvényt hoztak arról, hogy a gyereket két éves korukig kötelező szoptatni - írja a Guardian. „Egy anyának nem lehetőség, hanem kötelesség a szoptatás” – mondta a tanács egyik tagja. Ha az anya nem tesz ennek eleget, a férje beperelheti, és megbüntetik. A tanács szerint az új törvénnyel a gyerekek jogait akarják védeni. A célja az, hogy a gyermek egészségesen fejlődjön, de az anya és a gyermek közötti kötődést is erősíteni kívánják.

A törvény heves ellenállásba ütközött az országban. Az ellenzők szerint a büntetés bevezetése visszaélésekre ad lehetőséget, és kriminalizálhatja az anyákat, akik számára egyébként is nehéz a szülés utáni időszak. Azt még nem döntötték el, milyen eszközökkel fogják a törvényt kikényszeríteni.

Egyedül azok az anyák mentesülnek a kötelezettség alól, akik egészségügyi okokból nem képesek szoptatni. Az ő gyermekeiket szoptató dajkák fogják etetni, ugyanúgy, ahogy az árva gyerekeket.