Bekérette a magyar nagykövetet az izraeli külügy

Vágólapra másolva!
A magyarországi antiszemitizmus erősödéséről, az utóbbi hetek vitatott döntéseiről, sokat bírált nyilatkozatairól is kérdezték Nagy Andor magyar nagykövetet az izraeli külügyminisztériumban. A diplomatát csütörtökön kérették be az izraeli külügybe.
Vágólapra másolva!

Beszélgetésre behívták az izraeli külügyminisztérkumba Nagy Andort, Magyarország frissen kinevett izraeli nagykövetét csütörtökön - jelentette több izraeli hírportál. A hivatalát tíz napja elfoglaló Nagyot Rafi Schutz izraeli külügyi helyettes államtitkár faggatta az antiszemitizmus és a holokauszttagadás magyarországi előretöréséről.

A Jerusalem Post azt írta, a ritka lépés azt jelzi, Izrael aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Schutz a lap szerint jelezte, aggasztják őket az ország illetve Horthy Miklós kormányzó holokausztban betöltött szerepének történelmi újraértelmezésére utaló jelek. Konkrétan említettek egy Terror Háza múzeumban tartott konferenciát, a Szabadság térre tervezett megszállási emlékművet, Szakály Sándor, a Veritas Intézet vezetőjének emlékezetes idegenrendészei eljárásos nyilatkozatát, illetve a szélsőjobboldali Magyar Hajnal párt megalapítását, és hivatalos bejegyzését. Szakály Sándor az intézet megalalkulása alkalmából az MTI-nek adott interjújában azt mondta, szerinte az 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt deportálás inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető.

Nagyot arról is kérdezték, vajon Magyarország továbbra is hajlandó őszintén és bátran szembenézni múltjával.

Nagy Andor az MTI tudósítójának azt mondta, az izraeli fél valóban az antiszemitizmus erősödése miatt aggódott, de szerinte elismerték a magyar kormány által 2010 óta megtett lépéseket. "Ez egy olyan esemény, amely elég gyakran megtörténik a diplomaták életében." A fogadó ország így szokott bizonyos információkat közölni, illetve kérni az adott országok nagyköveteitől – mondta.

"A beszélgetésen kifejezték azokat az aggályaikat, amelyeket a Mazsihisz is megfogalmazott a miniszterelnök úrnak írt levelében: a holokauszt-emlékév kapcsán a Sorsok Házának a koncepciójával, illetve megvalósításával kapcsolatos aggodalmaikat, kifogásolták a Veritas Intézet igazgatójának kijelentését, és a Szabadság téren felállításra kerülő, a német megszállást szimbolizáló emlékmű kérdését" - mondta a magyar nagykövet. "Közölték, hogy a helyi zsidó szervezetek tájékoztatása alapján úgy vélik: kísérlet zajlik Magyarország holokausztban játszott szerepének a relativizálására" - idézte fel Nagy Andor.

A nagykövet a helyettes államtitkárt tájékoztatta arról, hogy milyen fontos lépések, jogszabályi és tantervi változások történtek Magyarországon a 2010-es kormányváltás óta az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben, és arra kérte az izraeli felet, hogy "Magyarországot ebben partnerüknek és ne ellenfelüknek tekintsék". Nagy Andor arra is kérte az izraeli külügyminisztérium illetékesét, hogy várják meg az ügyben Orbán Viktor állásfoglalását.