Hókáoszban telik a Valentin-nap Amerikában

Havazás Amerikában, Snowmageddon
A woman cross country skis on teh snow covered National Mall near the US Capitol in Washington, DC, on February 13, 2014. The DC area received its first significant winter storm starting Wednesday night February 12th with 6-8 inches (15-20 cm) falling throughout the metro area. AFP PHOTO Saul LOEB
Vágólapra másolva!
Újabb hóviharok, újabb áramkimaradások, újabb járattörlések. Az amerikaiakat nem kíméli az idei tél.
Vágólapra másolva!

A tél támadása várhatóan súlyos csapást mér a virágárusok bevételére a pénteki Bálint-napon, a szerelmesek napján az Egyesült Államokban. Az ország dél- és északkeleti államaiban kiterjedt területeket tart fogságban a hó, és az előrejelzés szerint északkeleten pénteken újabb havazás és ónos eső várható.

Az erős hóesés és a jegesedés 14 államban mintegy 100 millió ember életét nehezítette meg. A keleti partvidéken a hóréteg vastagsága több helyen meghaladta a 45 centimétert. Csütörtök este még mindig csaknem 740 ezer otthon és üzlet várt az áramszolgáltatás helyreállítására, a legtöbb közöttük Georgiában és Dél-Karolinában. Pénteken még több mint félmillió háztartás volt áram nélkül.

Így oldják meg a közlekedést Washingtonban Forrás: AFP/Saul Loeb

Csütörtökön 6900 repülőjáratot töröltek és további 3900 gép késve indult útnak. A legsúlyosabb helyzetet továbbra is az atlantai és a charlotte-i reptérről jelentették. Az utóbbi terminálon mintegy ezer utas töltötte az éjszakát ideiglenes fekhelyeken. Pénteken további ezer járatot töröltek.

A mostani hideghullámnak eddig 22 halálos áldozata van, köztük egy 36 éves terhes nő, akit New Yorkban egy hólapátos traktor gázolt halálra. A gyerekének az életéért még küzdenek az orvosok. Jersey Cityben a több mint 30 centiméteres hó súly alatt beszakadt a Verizon kommunikációs vállalat egyik garázsának teteje. Személyi sérülés nem történt.

Nehéz lesz kiállni a parkolóból Forrás: AFP/Paul J. Richards

Bill de Blasio New York-i polgármestert azért bírálták sokan, mert a nagy hó ellenére sem rendelt el iskolai szünetet. A tanárok szakszervezete szerint hiba volt ilyen időjárási körülmények között elvárni, hogy a gyerekek, a szülők és a tanárok eljussanak az intézményekbe. Az egyik elismert meteorológus még a Twitteren is vitába szállt emiatt a polgármesterrel.

A mostani a második súlyos hideghullám, amely ezen a télen eléri az Egyesült Államokat. Február elejére Washingtonban, Detroitban, Bostonban, Chicagóban, New Yorkban és St. Louisban is a megszokottnál kétszer-háromszor annyi hó esett. New Jersey állam kormányzója, Chris Christie amiatt panaszkodott, hogy a mostani brutális tél során nem is enyhült az idő, így a korábban leesett hónag és jégnek esélye sem volt elolvadni.