Kivonul a kijevi városházáról az ukrán ellenzék

2014.02.15. 14:50

A hatóságok pénteken kiengedték a börtönből az elmúlt két hónapban letartóztatott összes tüntetőt. Ez volt a feltétele az amnesztiának.

Az ukrán ellenzék kész kiüríteni a tüntetők által december 1-je óta megszállva tartott kijevi városházát. Oleh Tyahnibok, az épületet ellenőrző nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke közölte, készek elhagyni az épületet, ha a kormány minden vádat ejt a tüntetőkkel szemben. Jurij Szirotyuk, a párt második számú vezetője mindenkit arra szólított fel, hogy tartsa be az erről az előző nap meghozott egyhangú döntést, tekintettel arra, hogy a hatóságok pénteken kiengedték a börtönből az elmúlt két hónapban letartóztatott összes tüntetőt.

A kijevi városháza kiürítése is egyike azon feltételeknek amelyeket a kormány szabott a nemrég elfogadott amnesztiatörvény érvénybe lépésé fejében. Ennek értelmében a zavargások miatt eljárás alá vont tüntetők csak akkor mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás alól, ha a tiltakozók szabaddá tesznek minden elfoglalt hivatali épületet és közterületet az ország egész területén.

Szirotyuk hangsúlyozta, hogy a fővárosi megmozdulások központjaként szolgáló Majdan (Függetlenség tere) "tanácsa", amely a politikai pártok képviselőiből és civil aktivistákból áll, pénteken egyhangúlag szavazta meg a kiürítést. Egyes aktivisták azonban később visszavonták a szavazatukat. Hangsúlyozta, hogy a tüntetőknek szabott határidő hétfőn lejár. "Azt akarjuk, hogy minden ellenzéki erő hagyja ezt jóvá (...), hogy egyhangú döntés legyen" - mondta.

Ukrajnában novemberben kezdődtek utcai tiltakozások, miután Janukovics visszatáncolt az Európai Unióval kötendő társulási és szabadkereskedelmi megállapodás aláírásától, s helyette az orosz kapcsolatok szorosabbra fűzését választotta. A gyülekezési jog drákói megszigorítása miatt a tüntetések január 19-étől a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokba fordultak, amelyeknek több száz sérültje és öt halálos áldozata volt. Az Európa-párti ellenzék jelenleg az alkotmány módosítását szorgalmazza az elnöki hatalom korlátozása érdekében.