Rekordmagas a sugárzás egy amerikai atomtemetőben

2014.02.16. 14:19

A sugárzó részecskék szokatlanul magas szintjét mérték szombaton egy föld alatti új-mexikói atomtemetőben, és úgy tűnik, hogy a létesítmény megnyitása, 1999 óta most első ízben valós vészhelyzet állt elő.

A kelleténél nagyobb radioaktivitást egy 800 méter mélyen lévő, hadiipari kutatások és atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékot tároló létesítmény levegőjében mérték. Roger Nelson szóvivő szerint a múltban előfordult ugyan, hogy az érzékelők hamis riasztást adtak ki, és nem tisztázott, hogy valóban baj van-e, de valószínűnek tűnik, hogy igen. Biztonsággal csak az állítható, hogy sosem volt még ilyen magas a sugárzás szintje, a koncentráció meghaladja a veszélyes határértéket, de egyelőre nem tudni, hogy miért.

Az Új-Mexikó keleti részén, Carlsbad mellett található atomtemetőben helyi idő szerint szombaton éjfél előtt fél órával szólaltak meg a vészjelzők. Az üzem 139, földfelszínen dolgozó alkalmazottja közül senki sem volt kitéve sugárfertőzésnek, szennyezett levegő se szabadult ki a föld alól, mivel a szellőző rendszer automatikusan szűrő üzemmódba kapcsolt.