100 tonna sugárszennyezett víz folyt el a fukusimai atomerőműben

Vágólapra másolva!
Erősen sugárszennyezett víz folyt el a fukusimai erőműben, mert elfelejtettek elzárni egy szelepet. A riasztó már órákkal korábban megszólalt, de a helyszínre kiérkező munkások nem találtak semmi hibát.
Vágólapra másolva!

Csaknem száz tonna erősen sugárszennyezett víz ömlött ki egy tartályból a három évvel ezelőtti földrengés és szökőár idején megrongálódott fukusimai atomerőműben - közölte az erőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

Nem valószínű, hogy a szennyezett víz a tengerbe került, mert a szivárgó tartály környékén nincs olyan talajvíz-elvezető cső, amely a Csendes-óceánba torkollik. A TEPCO magyarázata szerint a bajt ezúttal az okozta, hogy szerda este tévedésből nem zártak el egy szelepet, így a radioaktív víz túlcsordult egy hatalmas, a tengerparttól körülbelül 700 méterre lévő tartály peremén. Ez a legsúlyosabb baleset a fukusimai erőműben tavaly augusztus óta, amikor is több hasonló incidens történt.

Az elfolyt vízben literenként 230 millió becquerel volt a sugárzó anyagok aktivitása, ami a Japánban elfogadott határérték 7,6 milliószorosa.

A TEPCO közölte, hogy a szivárgást azóta megállították, és a tank tartalmának egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba. A szivárgás előtt néhány órával egyébként megszólalt az érintett tartály riasztóberendezése, de az ellenőrzésre kiérkező munkások akkor nem találtak semmilyen rendellenességet. A cég vizsgálatot indított az incidens okainak kiderítésére.

Az fukusimai atomerőműben az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb-nagyobb szivárgás történt, ezek közül a legsúlyosabb során 300 tonna - a mostanihoz hasonlóan radioaktív - víz folyt a tengerbe tavaly augusztusban. Az erőmű területén a TEPCO több százezer tonna - a reaktorok hűtésére használt - sugárszennyezett vizet tárol, és a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervei.