Gyilkos düh pusztított Kijevben

Harc Kijevben, ukrán tüntetés
TOPSHOTS Protesters carry a wounded protester during clashes with polie, after gaining new positions near the Independence square in Kiev on February 20, 2014. Hundreds of armed protesters charged police barricades Thursday on Kiev's central Independence Square, despite a truce called just hours earlier by the country's embattled president. Protesters pushed the police back about 200 metres and were in control of most of the square they had occupied at the start of Ukraine's three-month-old political crisis. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Az eddigi legvéresebb napon több tucat ember halt meg. Mesterlövészek vadásztak a tüntetőkre, mindkét fél éles fegyverekre váltott. Az európai diplomaták kavarnak, Putyin telefonon üzenget, a parlament pedig kivonta az állami erőszakszervezeteket, de nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég.
Vágólapra másolva!

Bár szerdán késő este az ukrán ellenzék vezetői és az államfő megállapodtak abban, hogy tárgyalni kezdenek, és visszafogják az erőszakot, csütörtök a napok óta tartó véres ukrán tüntetések leggyilkosabb napja lett.

A tüntetők Molotov-koktélokat robbantottak, a rendőrök vízágyúztak, a helyszíni jelentések szerint valószínűleg mindkét fél éles lőfegyvereket is bevetett. A halottak száma reggeltől folyamatosan emelkedett, az utolsó információk szerint csütörtökön legalább hetvenöten vesztették életüket.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Délelőtt harmincezren voltak az ukrán főváros és a tüntetések központjában, a Majdanon, az összecsapások miatt kiürítették a parlamentet és több kormányzati épületet. A belváros több pontjáról érkeztek olyan felvételek, amelyeken fegyvertelen, látszólag csak házi pajzsokkal felszerelkezett tüntetőkre lőnek automata gépfegyverekkel a rohamrendőrök, de valószínűleg mesterlövészeket is bevetettek ellenük.

A helyzet durvaságát jól jelzi, hogy a Twitteren és más közösségi oldalakon sok ukrán az életét féltette, és halálfélelméről írt (részletek itt).

A tüntetők és a rendőrök harca (ebben a cikkünkben elolvashatja, kik a konfliktus és az utcai harcok főszereplői) délután kezdett csendesedni, miután a parlamenti képviselőket rendkívüli ülésre hívták. Korábban a tüntetők a főtéren kihelyezett színpadon kérték a politikusokat, hogy üljenek össze és oldják meg a helyzetet, több ellenzéki képviselő jelezte, hogy megszavazná a 2004-es alkotmány visszaállítását.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Bulent Kilic

A 450 képviselőből a BBC szerint végül több mint 239-en gyűltek össze, többségükben az ellenzéki pártokból. Este fél tíz után nem sokkal bejelentették, hogy határozatot fogadtak el a rendőrség különleges alakulatainak Kijevből való kivonásáról és a fegyverhasználat betiltásáról. Hogy ez lecsillapítja-e a kedd éjszaka óta tartó vérontást, azt nem lehet megjósolni. A szerda éjszaka is csendes volt, reggel mégis minden korábbinál agresszívabb és elkeseredettebb küzdelem kezdődött.

A német, a francia és a lengyel külügyminiszter hatórás megbeszélés folytatott napközben Viktor Janukovics ukrán államfővel. Állítólag azért tartott ennyi ideig a tárgyalás, mert Janukovics közben többször egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A megbeszélés után Brüsszelben összeültek az Európai Unió külügyminiszterei, akik este bejelentették, hogy az ukrán vérontás felelőseinek megtiltják, hogy uniós országba utazzanak, és a külföldi bankszámláikat is zárolják.

A Majdan az összecsapások előtt és után Forrás: AFP

Az európai külügyminiszterek tehetetlenségét jól jelzi, hogy lényegében csak abban tudtak megállapodni, hogy az erőszaknak véget kell vetni, és mindent el kell követni a helyzet békés rendezéséért. Angela Merkel német kancellár, Putyin és Barack Obama amerikai elnök is hasonlóan semmitmondó eredményre jutott egy esti telefonbeszélgetésen. Egyetértettek abban, hogy az erőszak nem megoldás.

A három uniós külügyminiszter a tárgyalás után nem ment haza, hanem találkozott az ellenzék vezetőivel is. Vitalij Klicsko azt mondta, bízik benne, hogy még ma éjszaka sikerül kidolgozni valamilyen tervet a megoldásra.

A Brüsszelben Martonyi János külügyminisztert helyettesítő Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a három Kijevben tartózkodó külügyminiszter feltételes megállapodást kötött Janukoviccsal. Ennek értelmében napokon belül széles egységkormányt hoznak létre, nyárig módosítják az alkotmányt, és még az idén előrehozott elnök-, illetve parlamenti választást tartanak. Ezt az információt más források még nem erősítették meg.

Viktor Janukovics a téli olimpia megnyitóját nézi Szocsiban Forrás: AFP/David Goldman

Kijevben este kilenc körül több tízezren lehettek az utcákon, gyertyákat gyújtottak, a legtöbben a parlamentnél várták a rendkívüli ülés eredményét, de több repülőtérhez vezető utat elbarikádoztak, hogy ne utazhassanak el az utcai háborúba torkolló események felelősei.

Az ukrán politikai feszültség novemberben kezdődött, miután Ukrajna visszalépett az uniós társulási szerződés aláírásától. Janukovics akkor nem titkolta, hogy Oroszország kész helyzet elé állította: vagy az EU, vagy az olcsó orosz energia, gazdasági partnerség és politikai együttműködés. Az orosz függés ellen tiltakozók és az ellenzéki pártok azóta folyamatosan tüntetnek, a tiltakozás kedden este mérgesedett el újra.