Letartóztatták a legnagyobb mexikói drogbárót

Vágólapra másolva!
2001 óta szökésben volt, hazájában 30 millió pesós, az USA-ban 5 millió dolláros vérdíj volt a fején, de most elfogták Mexikó legkeresettebb drogbáróját, a Köpcöst.
Vágólapra másolva!

Amerikai és mexikói hatóságok közös akciójában letartóztatták szombaton a latin-amerikai ország legkeresettebb drogbáróját, a hírhedt Sinaloa-drogkartell fejét, Joaquin "El Chapo" Guzmánt. A bűnözőt a Sinaloa szövetségi állambeli Mazatlán városában fogták el az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) segítségével. Az akcióról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Az El Chapo, vagyis a köpcös gúnynéven emlegetett Guzmán 2001 óta volt szökésben, és nemcsak Mexikóban, hanem az Egyesült Államokban is ő volt az első számú közellenség a drogbárók közül. A kábítószer-kereskedelem mellett pénzmosással és egyéb bűncselekményekkel vádolják. Hatalmas hálózata Észak-Amerikától egészen Európáig és Ausztráliáig ért, az általa irányított kartell alaposan kivette a részét a Mexikó egyes vidékein évek óta dúló véres drogháborúból.

Hazájában 30 millió pezós, az Egyesült Államokban ötmillió dolláros "vérdíjat" tűztek ki Guzmán fejére. A drogbárót 1993-ban Guatemalában letartóztatták ugyan, de 2001-ben a szennyes ruhát szállító kocsiba bújva sikerült megszöknie abból a szigorított mexikói börtönből, amelyben addig őrizték. Azt követően olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy magánhadserege a mexikói hegyekben védi a világ egyik legveszélyesebbnek nyilvánított bűnözőjét, aki becslések szerint 1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Joaquin "El Chapo" Guzmán hatalmát és erejét tükrözi, hogy a Forbes magazin a 67. helyre sorolta őt a világ legbefolyásosabb embereit számba vevő 2013-as listáján, amelyet Vlagyimir Putyin orosz államfő vezetett Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt megelőzve.

Guzmán körül az utóbbi időben elfogytak az emberei, akiket szép számban tartóztattak le különböző országokban, többek közt az Egyesült Államokban és Hollandiában. A hatóságok elfogták az apósát és a sógorát is.