Az oroszok vigyáznak Ukrajna egységére

Vágólapra másolva!
A Haza párt frakcióvezetője több mint húszéves szerződésekre emlékeztette az oroszokat, akik maguktól is tudják, hogy nem szólhatnak bele az ukrán belügyekbe, viszont ugyanezt várják a nyugati vezetőktől is. 
Vágólapra másolva!

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője a Krím félszigettel összefüggésben kedden emlékeztetett arra, hogy Moszkva nemzetközi szinten kötelezte el magát Ukrajna területi egységének szavatolására.

A politikus Kijevben újságírók előtt hangsúlyozta, hogy "Ukrajnában nem tűrik el a szeparatista törekvéseket és a nyomásgyakorlást az országra". A napokban a Krím félszigeti Szevasztopolban történtek kapcsán kijelentette, hogy az ottani helyzet "nagyon súlyos". "Felszólítjuk orosz partnereinket, hogy ébredjenek tudatára felelősségüknek" – hangoztatta.

Jacenyuk utalt arra, hogy Ukrajna az 1992-ben született lisszaboni jegyzőkönyvben lemondott nukleáris fegyvereiről, cserébe az Egyesült Államok és Oroszország szavatolta Ukrajna függetlenségét és területi egységét. Az 1994-es budapesti memorandumban pedig – amelyet Ukrajna, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország írt alá – a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, továbbá kötelezték magukat arra, hogy Kijevvel szemben tartózkodnak az erő alkalmazásától, illetve a gazdasági nyomásgyakorlástól.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hasonló nyilatkozatot tett. Állítása szerint Moszkva nem fog beavatkozni Ukrajna belügyeibe (se területi, sem más kérdésekben), viszont szerinte a nyugati politikusoknak is így kellene gondolkodniuk. Lavrov szerint nem szabad arra kényszeríteni az ukránokat, hogy válasszanak Oroszország és a Nyugat között.