Rengeteg gyereket mészároltak le egy nigériai iskolában

2014.02.25. 15:38

Iszlamista fegyveresek megtámadták és felgyújtották egy bentlakásos középiskola hálótermét Nigéria északkeleti részén, a lövöldözésben és a lángokban legalább negyvenhárom tanuló vesztette életét – közölte kedden a hadsereg és Damaturu város kórházának egyik illetékese.

A rendőrség egyik tisztségviselője arról számolt be, hogy a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei keddre virradóra porig égették az épületet, számos diák holtteste felismerhetetlenné vált. A tájékoztatás szerint a halottak száma a mentés előrehaladtával tovább emelkedhet. A korábbi információk huszonkilenc halálos áldozatról számoltak be. A Yobe szövetségi állam székhelye, Damaturu város közelében elkövetett mészárlás áldozatai mindannyian 11 és 18 év közötti fiúk voltak. 

A Boko Haram (a szervezet elnevezése hausza nyelven azt jelenti: tilos a nyugati oktatás) korábban több hasonló véres támadást hajtott végre iskolák ellen Nigériában. Az iszlamisták legutóbb csütörtökön támadtak rá egy iskolára, az ország északkeleti részén fekvő Bamában elkövetett vérengzésben 115 ember halt meg.

Goodluck Jonathan elnök tavaly májusban három szövetségi államban szükségállapotot vezetett be, elismerve, hogy a szélsőségesek számos várost és falut vontak az ellenőrzésük alá. Bár a hadsereg gyorsan kiszorította az iszlamistákat a városközpontokból, nem tudta megakadályozni az iskolák, elzárt falvak és nagyobb főutak elleni támadásokat.

A 2009-ben kezdődött iszlamista felkelésben már több ezren vesztették életüket, és a támadások átterjedtek a szomszédos Nigerre, Kamerunra, illetve Csádra is. A szélsőségesek célja, hogy iszlám törvénykezést vezessenek be Nigéria északi részén. Az Afrika legnagyobb olajtermelőjének számító, 160 millió lakosú országban északon többségében muszlimok, míg délen keresztények laknak.