Az oroszok harckészültségi gyakorlatba kezdtek

2014.02.27. 06:29

Rendkívüli harckészültségi gyakorlatba kezdtek az oroszok, akik tagadják, hogy ennek köze lenne az ukrán eseményekhez. Az Ukrajnával is szomszédos terület katonáit is riadóztatják, összesen 150 ezer katona és harckocsik, helikopterek százai mozdulnak meg.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt harckészültségi gyakorlatban érintett orosz csapatok megkezdték a nagyszabású átcsoportosítást a célkörzetekbe – közölte az orosz védelmi tárca.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban tagadta, hogy a két oroszországi katonai körzetben – a nyugatiban és a központiban – szerdán elrendelt rendkívüli harckészültségi ellenőrzésnek bármi köze lenne az ukrajnai helyzethez. A tárcavezető szerint az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra adott utasítást, hogy az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Központi Katonai Körzetben, valamint a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtsanak végre úgynevezett komplex ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek.

Az érintett egységek parancsnokai az orosz vezérkar közlése szerint most megkapták a menetparancsokat a vasúti szerelvényekre való bevagonírozásra, illetve a katonai repterekre való indulásra, ahonnan az állandó állomáshelyektől távoli gyakorlóterekre szállítják a csapatokat.

A Nyugati Katonai Körzet páncélos egységei és csapatai már befejezték a vasúti platformokra való berakodást, és úton vannak a kijelölt körzetekbe. A két katonai körzet egyes egységei ugyanakkor olyan parancsot kaptak, hogy menetoszlopban érjék el a több mint ezer kilométerre lévő célkörzeteket. A pszkovi ejtőernyősök már a kiindulási repülőtéren várnak a bevetésre. A sarkkörön túli, a kalinyingrádi, a szamarai, a leningrádi, a pszkovi, a kurszki, a voronyezsi, a lipecki és más területeken állomásozó katonai egységek már elhagyták állandó állomáshelyüket, és készek az indulásra a vezérkar által meghatározott körzetekbe. A célkörzetek nevét tartalmazó borítékok felbontása után közlik a vezérkar tisztjei a parancsnokokkal, hogy hová kell indulniuk egységeikkel.

A "komplex harckészültségi ellenőrzésben" a Nyugati Katonai Körzet csapatai, a Központi Katonai Körzet két hadserege és a légideszantos erők parancsnoksága vesz részt, közel 150 ezer katonával és alkalmazottal, csaknem 90 repülőgéppel, több mint 120 helikopterrel, közel 880 páncélossal, több mint 1200 más harcjárművel, valamint csaknem 80 hadihajóval és más vízi járművel.

Az ukrán ideiglenes államfő figyelmeztette csütörtökön az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen.

Ukrajnában több hónapnyi tüntetés (az utóbbi hetekben véres megmozdulások, több tucatnyi halottal) után a múlt héten elmozdították posztjáról az oroszbarát elnököt, Viktor Janukovicsot, és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Új kormány állt fel Ukrajnában, egy régi alkotmányt hoztak vissza, és májusra kitűzték az új elnökválasztás időpontját.

Bővebben itt olvashatnak az ukrán történésekről.