Félszáznál több halott két nigériai autós robbantásban

Vágólapra másolva!
Félszáznál több halálos áldozata van két autós robbantásnak az északkelet-nigériai Maiduguri város egy népes negyedében - közölte vasárnap a Nemzetközi Vöröskereszt. Borno szövetségi állam rendőrfőnöke, Lawal Tanko röviddel korábban még 35 halottat említett.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint a két detonáció csaknem egyszerre történt szombat este a Boko Haram iszlamista felkelőcsoport bölcsőjének és fellegvárának számító szövetségi állami székhely sűrűn lakott Gomari negyedében. Egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő elmondta, hogy a halottak között gyerekek is vannak, akik egy esküvőn vettek részt, illetve futballmeccset néztek egy szabadtéri kivetítőn.

A szélsőséges szervezet, amely 2009-ben jött létre a szomszédos Yobe állambeli Damaturuban, iszlám államot akar megteremteni az afrikai ország északi, muzulmán többségű felén. Egyre gyakoribbak a gyilkos merényletek, és csaknem mindennaposakká váltak azóta, hogy a hadsereg tavaly májusban rendkívüli állapotot léptetett életbe Borno, Yobe és Adamawa államban.

A konfliktusnak - a Boko Haram támadásainak és merényleteinek, valamint a hadsereg megtorló műveleteinek - már több ezer halottjuk van, és az ENSZ legújabb adatai szerint mintegy 300 ezer ember, felerészben gyerek kényszerült elhagyni otthonát tavaly május óta Nigéria északkeleti részén. A nigériai elnökség pénteken "háborús helyzetnek" minősítette a Boko Haram elleni harcot.