Ukrajnáról tárgyal ma az Európai Unió

Vágólapra másolva!
Nagy vita lesz, de csak szimbolikus szankciók várhatók.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió vezetői rendkívüli ülést tartanak ma, amelynek célja elsősorban az, hogy eldöntsék, milyen erős választ adjanak az orosz katonák Krím félszigeti bevetésére.

A brüsszeli találkozóra az után kerül sor, hogy szerdán Párizsban az Oroszországgal folytatott tárgyalások nem hoztak érdemi eredményt. Az ülés várhatóan 11.30-kor kezdődik, és a kelet-európai államok képviselői várhatóan az erősebb fellépést sürgetők táborában lesznek. A nyugati államok közül elsősorban az Egyesült Királyság és Svédország szorgalmazhatja, hogy meg kell mutatni Putyinnak, hogy a Krím elfoglalásának ára van.

Ezek az államok várhatóan nem csak az unióval kötött vízumokra és energiaszállításokra vonatkozó szerződések felfüggesztését kérik majd, hanem azt is, hogy az unió egységesen és határozottan helyezzen kilátásba különböző szankciókat Oroszországgal szemben.

A várakozások szerint azonban az enyhébb fellépés mellett érvel majd többek között Németország, amely tárgyalásos úton próbálná megoldani a problémát. Angela Merkel német kancellár amiatt aggódik, hogy a kemény eszközök alkalmazása miatt nem indul meg a párbeszéd Ukrajna és Oroszország között, és így nem lesz lehetőség Kijev gazdasági és politikai támogatására. Az összejövetelen részt vesz Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök is.

Az ülésen inkább szimbolikus szankciókról dönthetnek, az országok közötti szabad mozgás tiltása vagy a külföldön lévő orosz számlák befagyasztása nem valószínű.