Tengerbe zuhant egy malajziai utasszállító

Vágólapra másolva!
A Pekingbe tartó gépen 227 utas és 12 tagú személyzet utazott.
Vágólapra másolva!

A vietnami Tho Chu sziget közelében a tengerbe zuhant a malajziai légitársaság fél napja eltűnt utasszállító repülőgépe - közölte a vietnami állami média szombaton, az indokínai ország hadiflottájára hivatkozva. A fedélzetén 227 utassal és 12 tagú személyzettel Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as géppel a Malaysia Airlines közlése szerint helyi idő szerint 2:40-kor szakadt meg a kapcsolat, mintegy két órával azután, hogy felszállt a malajziai fővárosból.

Eltűnése után a malajziai hatóságok sokáig próbálták bemérni a gépet, és óvtak a járat lezuhanásával kapcsolatos spekulációktól, szombat reggelre azonban bebizonyosodott, hogy a gép lezuhant. A kutatás estig zajlott, de nem bukkantak a gép nyomára. Az este beköszöntével felfüggesztették a keresést.

Feldélzetén a BBC összesítése szerint 152 kínai, 38 malajziai, 12 indonéz és 6 ausztrál állampolgár is utazott a gépen, de összességében 14 különböző ország polgárai ültek a járaton, az utasok között ráadásul két gyerek is volt. Az MTI hajnalban azt írta, magyarok nem ültek a gépen.

Tho Chu szigete, amelynek közelében a Malaysia Airlines a tengerbe zuhanhatott, a Thai (Sziámi)-öbölben fekszik, a dél-vietnami Ca Mau városától mintegy kétszáz kilométerre nyugatra.

A kínai online média beszámolói szerint a pekingi nemzetközi repülőtéren rokonaikat, barátaikat várók törtek ki zokogásban, amikor a kora reggeli órákban hírét vették, hogy a repülőgéppel megszűnt a légi irányítók összeköttetése, szeretteiket valószínűleg baleset érte. A várakozókat szállodába szállították, ahol a légitársaság rövid tájékoztatást adott nekik az addig ismert helyzetről.

A kínai külügyminiszter szombat délelőtti sajtóértekezletén aggodalmának adott hangot a hírekkel, a gép és utasainak sorsával kapcsolatban, a tárca megtette a szükséges lépéseket. Li Ko-csiang miniszterelnök utasított a legmagasabb vészhelyzetre érvényes intézkedések megtételére, amelyeket a szállítási minisztérium a malajziai és a vietnami partnerekkel összehangolva már életbe léptetett.

Hszi Csin-ping kínai elnök a malajziai és a hanoi külképviseletekkel történő aktív kapcsolattartást sürgette, és felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent a helyzet kezelésére.

A Hszinhua hírügynökség szerint a Hajnan tartományi tengeri mentők nyolc hajója és egy repülőgépflotta is készenlétben áll a mentésre.

Szombaton kora délután a vietnámi hadsereg az utasszállító nyomait kereső vadászgépei arról számoltak be az AP-nek, hogy a gép eltűnésének helye közelében olajfoltot láttak a tengeren. Szakértők szerint a folt olyan nagy, hogy valószínűsíthetően a repülőgépből származik.