Több nőt akar a parlamentben látni az LMP

Vágólapra másolva!
A cél érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenek.
Vágólapra másolva!

Aláírásokat gyűjt az LMP annak érdekében hogy több nő kerülhessen be a parlamentbe - jelentette be Szél Bernadett, a párt társelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A politika a rendszerváltás óta adós a magyar nőknek - szögezte le. A politikus szerint nincs esélyegyenlőség sem a munka sem a magánélet területén, a politikusok többsége még mindig természetesnek veszi, hogy a nők többszörös terhet cipelnek.

"Ez nemcsak a nők ügye, hanem a demokrácia, a férfiak ügye is, a nők érdemi részvétele nélkül nem lehet megújuló országot létrehozni. Az LMP ezért a nemzetközi nőnap alkalmából ismételten kiáll azért, hogy nemi kvótát alkalmazzanak a parlamentben" - mondta Szél Bernadett.

A párt petícióját elsőként ő maga írta alá, majd a párt női képviselőjelöltjei is szignózták az ívet a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatón. A Facebookon is elindítják akciójukat, ls a következő hetekben standolni is fognak. "Már nemcsak azért gyűjtjük az aláírásokat, hogy Magyarország kiszálljon a paksi szerződésből, hanem a nők ügyéért is" - mondta Szél Bernadett. "Az LMP azt kéri, aki fontosnak tartja, hogy megváltozzon ez a szégyenletes helyzet Magyarországon, írja alá petíciót, hogy több nő kerülhessen a parlamentbe."

Az LMP társelnöke azt mondta, nemrég egy kutatásban megállapították, hogy spontán említésben a magyar nők az LMP-t tartják a nők pártjának. Az LMP megalakulása óta használja a nemi kvótát, ők hozták létre a magyar parlament első női többségű frakcióját, és a 2014-es választásokra is pártjuk indítja a legtöbb női jelöltet, ráadásul cipzáros kvótát alkalmaznak, vagyis két azonos nemű után egy ellenkező nemű jelölt következik. Az LMP tízes listáján a második, az ötödik és a nyolcadik helyen is nő áll.