Oroszország már pénzzel tömi a Krímet

Vágólapra másolva!
Németország és az USA szerint ellentétes a népszavazás a nemzetközi joggal. Oroszország 1,1 milliárd rubelt folyósít a félszigetnek.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi jogon alapszik és a terület lakosságának törvényes érdekeit képviseli a Krími Autonóm Köztársaság vezetésének az a döntése, hogy a félsziget Oroszországhoz csatlakozásához – jelentette ki Vlagyimir Putyin Angela Merkel német államfőnek és David Cameron brit kormányfőnek, akikkel vasárnap beszélt telefonon.

Merkel azt mondta, Németország szerint a tervezett népszavazás ellentétes az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal. Az USA pedig bejelentette, hogy nem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását, ha a régió lakosai így döntenének a jövő héten megrendezendő népszavazáson.

Közben Szimferopolban egy orosz parlamenti képviselő, Pavel Dorogyin bejelentette, hogy Moszkva mintegy 1,1 milliárd rubelt (246,6 milliárd forintot) folyósít a Krími Autonóm Köztársaságnak. "Mindenekelőtt a védelmi ipar és a szerszámgépipar támogatásáról, valamint a tengeri flotta, az orosz Fekete-tengeri Flotta egységeinek karbantartásáról van szó. Ezek kézzelfogható intézkedések" - mondta.

A krími hatóságok március 16-ára írták ki a népszavazást az orosz többségű terület Oroszországhoz csatlakozásáról.