Odébb tolnak egy svéd várost

kiruna svédország bányászat kitelepítés
Cracks from former excavation works are pictured in the foreground of Kiruna on February 9, 2009. Sweden's northernmost town has long known it must relocate or sink into cracks shooting toward its centre from a century-old iron mine, but how to move an entire town, and it soul, is proving complicated. Tucked way up in the Lapland wilderness, Kiruna -- whose mine is still booming -- was founded around the world's largest known single piece of iron ore, 145 kilometres (90 miles) north of the Arctic Circle
Vágólapra másolva!
Odébb tolják Svédország leghíresebb bányavárosát, mert repedezik alatta a talaj. Kirunát hamarosan lebontják és három kilométerre mostani helyétől újra felépítik, de a lakóknak mindez semmibe nem kerül. Az építkezést tavasszal kezdenék, pedig már évekkel ezelőtt kellett volna, és senki sem tudja, mikorra lesz kész.
Vágólapra másolva!

Elköltöztetnek egy egész várost Svédországban, mert a vasércbányászat miatt túlságosan meggyengült alatta a talaj. Kiruna legnagyobb bányatársasága, az LKAB 2004-ben jelentette be, hogy a földkéreg repedései a 23 000 fős lakosságot is veszélyeztethetik. A lappföldi Kiruna tradicionális bányaváros, és az LKAB a térség legnagyobb munkáltatója, így a város vezetői úgy döntöttek, csak a költözés lehet a megoldás.

A következő húsz évben 3000 lakást és házat, illetve több mint 200 000 négyzetméternyi irodát, iskolát és kórházat költöztetnek el. A legtöbb épületet egyszerűen lebontják, majd újra felépítik, de a templomot például téglánként szedik szét, és rakják össze újra.

Így néznek ki a repedések Forrás: AFP/Olivier Morin

A város lakói már hozzászoktak a gondolathoz, hogy hamarosan csomagolniuk kell, a kérdés csak az volt, hogy mikor. A projekten dolgozó antropológus, Viktoria Walldin szerint sokan a bizonytalanság miatt nem hoznak nagy döntéseket, például nem építenek új házat, nem vállalnak gyereket, és nem indítanak új vállalkozást. Ha az építkezés megkezdődik, hamarosan elkezdhetnek nagy terveket szőni – mondta Walldin a BBC-nek.

A költözést már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni, a talajrepedésnek pedig mostanra látható jelei is vannak. Ennek ellenére is csak a héten derült ki, hogy a White nevű cég tervezheti meg az új várost, az elképzelések pedig igen ambiciózusak. A tervezők szeretnék fenntarthatóbbá tenni Kirunát, ezért fejlesztenék a tömegközlekedést, vadonatúj vasútállomást, repülőteret és városközpontot építenének. A tervezésbe a lakók is beleszólhatnak, ők elsősorban közösségi tereket, mozikat, uszodákat, színházakat és focistadionokat szeretnének az új városban.

A piros vonallal körbe vett területet költöztetik Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Kiruna egyébként Svédország legészakibb városa, ahol májustól augusztusig mindig világos, decemberben és januárban pedig folyamatosan sötét van. A hőmérséklet általában megy -15 Celsius-fok fölé, ezért az új városban szűk utcákkal védekeznének a szél és a hideg ellen, miközben az épületeket is energiatakarékosra tervezik. A költözés a lakók számára érzelmileg is megterhelő lehet, hiszen személyesen kötődnek a kiruniai utcákhoz. A tervezők ezért szeretnék, ha az új arculat valamelyest hasonlítana is a jelenlegihez.

A tervek szerint az LKAB fogja felvásárolni a lakók mostani házait, hogy néhány kilométerrel odébb újakat vehessenek. Az minden esetre biztos, hogy a lakók egyszerre költöznek majd, és amíg nem készül el az új város, mindenki a helyén marad. De mielőtt elkezdenék a városépítést, több mint 800 lakást kell felhúzni Kirunában, hogy elszállásolják a munkásokat, akik egész Skandináviából érkeznek majd.

Az LKAB és a városvezetés négy-öt éven belül szeretné felépíteni az új várost, de a kivitelezést irányító cég vezetője szerint ez lehetetlen, és az sem biztos, hogy tavasszal sikerül megkezdeni az építkezést. A projekt nagy részét az LKAB finanszírozza, a számok pedig rendkívüliek. A cég már most több százmillió dollárt költött el, de a végső összeget egyelőre lehetetlen megbecsülni.