Kedden újra megszólal Janukovics

2014.03.10. 11:40

Legutóbbi megszólalásakor közölte, hogy még mindig elnöknek tekinti magát, és kijelentette, hogy nem kért segítséget. Aztán kiderült, hogy mégis. 

Viktor Janukovics leváltott ukrán államfő bejelentést tesz kedden Rosztov-na-Donu oroszországi városban - írta az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. A bejelentés pontos időpontja egyelőre nem ismert. 

Janukovics utoljára február 28-án lépett a nyilvánosság elé, ugyancsak Rosztov-na-Donuban, ahova megbuktatása után menekült. Akkor azt mondta, hogy továbbra is Ukrajna elnökének tekinti magát, és folytatni akarja harcát Ukrajna jövőjéért. Azt hangoztatta, hogy Ukrajnában nacionalista, fasisztabarát erők ragadták kézbe a hatalmat, amelyek szerinte az ország népességének abszolút kisebbségét képviselik. Itt olvashatja el részletesen, hogy miket mondott még Janukovics.

Janukovics kiállt Ukrajna egysége mellett, s leszögezte, hogy az ellenzéki tüntetések és a krími feszültségek miatt nem kért és nem készül katonai segítséget kérni senkitől. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor március 4-én a Biztonsági Tanácsban bemutatta az elűzött államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett segítségkérő levelét. A múlt héten olyan nem hivatalos hírek kaptak lábra, hogy Janukovicsot szívinfarktus gyanújával kórházba szállították, és súlyos az állapota. Halálhíréről is voltak hírek, de hamisnak bizonyultak.