Szeméthalmot hittek az eltűnt gép részének

Vágólapra másolva!
Csak egy szeméthalmot találtak ott, ahol korábban egy narancssárga tárgyat véltek látni a Dél-Kínai-tengeren szombaton eltűnt malajziai utasszállító nyomai után kutató hajók. A 239 emberrel a fedélzetén eltűnt Boeing 777-esnek eddig semmi nyomai. Több ilyen hamisnak bizonyult riasztés is volt. Közben kiderült: a hamis útlevéllel felszállt férfiak úgy néztek ki mint Mario Balotelli ghánai származású olasz focista.
Vágólapra másolva!

Hiú reményt keltett az a narancssárga tárgy is a Dél-kínai-tengeren, amelyről azt gondolták a malajziai és a vietnami hatóságok, hogy esetleg az eltűnt utasszállító repülőgép mentőcsónakja. A helyszínre küldött légi járművek legénysége csak egy mohával borított szeméthalmot talált hétfőn a Tho Chu szigettől 177 kilométerre délnyugatra található helyen. Korábban felfedeztek egy olajfoltot is, amelyről azt gondolták, hogy esetleg a repülőgép üzemanyagtartályából származik, de a laborvizsgálaton kiderült, hogy nincs köze a géphez.

A Malaysia Airlines MH370-es járatának maradványait eddig hiába keresték. A vasárnap egy vietnami gépről megpillantott feltételezett roncsdarabot sem lelik, pedig hat repülő és hét hajót is küöldtek a helsszínre. A négyszög alakú dolog a vietnami hatóságok szerint a gép egyik ajtaja lehetett.

Így továbbra sem sikerült a szombat kora reggel a radarernyőkről eltűnt gép nyomára bukkanni. A malajziai Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-esen 239 ember - 227 utas (köztük 154 kínai), és 12 fős személyzet - utazott, az értük aggódó hozzátartozóknak jelezték: készüljenek fel a legrosszabbra.

Ők közben Pekingben rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak, és egy kézzel írott ultimátumot adtak át a malajziai légitársaságnak. Eszerint, ha a társaság nem közli velük, hogy mit tud a gép sorsáról, akkor a malajziai nagykövetséghez fordulnak. A légitársaság közben minden egyes érintett családhoz küldött egy pszichológust, és pénzbeli, szervezési segítséget is nyújt nekik.

A keresésben több mint hat ország repülői és hajói vesznek részt, köztük amerikai hadihajók. A Reuters szerint a hatóságok annak a lehetőségét vizsgálják, hogy a gép még a levegőben darabokra hullott. „Az a tény, hogy eddig egy darabját sem lelték meg a gépnek azt jelzi, hogy a gép 35 ezer láb (10 kilométer) magasságban darabokra hullott” - idézett a Reuters egy meg nem nevezett forrást, aki közelről ismeri a gép eltűnése ügyében indult vizsgálatot.

A hatóságok terrorcselekmény elkövetésének lehetőségét is vizsgálják, miután kiderült, hogy a gépre legalább két utas hamis útlevelekkel szállt fel. Az utaslistán szerepelt ugyanis egy olasz és egy osztrák férfi neve is, akikről azonban kiderült, hogy nem is voltak a gépen, hanem tavaly és tavalyelőtt Thaiföldön ellopták útleveleiket. Az ügyben már kihallgatták annak az utazási irodának a tulajdonosait Pattayában, ahol a hamis útlevéllel rendelkező két férfi megváltotta a jegyét.A maláj hatóságoknak összesen négy név gyanús az utaslistáról, de az összes utas hátterét fel akarják tárni.

Azharuddin Abdul Rahman, a malajziai polgári légiközlekedési hatóság vezetője Kuala Lumpur-i sajtóértekezletén azt mondta, hogy az esetet vizsgáló szakemberek szerte a világból számba veszik a repülőgép eltűnésének minden lehetséges forgatókönyvét, a gépeltérítést is, de mindannyian teljesen tanácstalanok. A gép utáni kutatásban több ország összesen 34 légi járműve és 40 hajója vesz részt annak a pontnak az 50 tengeri mérföldes körzetében a tengeren, ahol a gép Malajzia és Vietnam között eltűnt a radarernyőkről. A szakértők szerint történhetett akár robbanás, végzetes motorhiba, terrortámadás, nagyon erős légörvény, a pilóták hibája vagy akár öngyilkossága.

Itt is több lehetséges magyarázatot is olvashat arról, mitől tűnhetett el a gép.

A sajtóértekezleten rákérdeztek Rahmannál, hogy mégis hogyan néztek ki a gépre hamis papírra felszálló férfiak. Rahman azt válaszolta, hogy úgy mint Balotelli (Mario Balotelli ghánai származású olasz focista).