Saját tulajdonba veszik az ukrán állami vállalatokat, és előkészítik az áttérést az orosz adórendszerre.

A krími hatóságok napokon belül saját tulajdonba veszik a Krím félsziget területén működő ukrán állami vállalatokat. "A vonatkozó állami vállalatok, közöttük az olyan nyersanyag-kitermelő cégek, mint a Csornomornaftohaz (Csernomornyeftegaz kőolaj- és gázipari cég), valamint az olyan cégek, mint az Ukrzsaliznicja (ukrán államvasutak) és néhány gyógyintézet már a közeljövőben a krími köztársaság tulajdonába kerülnek" – mondta Rusztam Temirgalijev, az új krími kormány első elnökhelyettese.

Temirgalijev szerint a Krím területén már megjelentek az orosz bankok, az ukrán bankok pedig az Oroszországhoz történő csatlakozás után külföldi bankként jegyeztethetik be itt magukat.

A krími üzleti vállalkozásoknak az ukránról az orosz adórendszerre való áttérésével kapcsolatban Temirgalijev megjegyezte, hogy ehhez mintegy féléves átállási időre lehet szükség. Hozzátette: valamennyi cég ingyenesen regisztráltathatja magát az orosz adó- és pénzügyi hatóságoknál. A krími hatóságok szemináriumokat és más tájékoztató rendezvényeket tartanak majd a cégvezetőknek és az üzletembereknek az átmeneti időszak megkönnyítésére.