Ingyen lehet buszozni a szmogos Párizsban

Vágólapra másolva!
A párizsi tömegközlekedési eszközök és a bérbicikli-hálózat mindenki számára ingyenes csütörtöktől, a szálló por magas koncentrációja miatt. Az intézkedés a légszennyezettség csökkenéséig, várhatóan szombatig van érvényben.
Vágólapra másolva!

A párizsi Városháza számos intézkedést jelentett be a légszennyezettség csökkentése érdekében, amely múlt péntek óta sújtja Franciaország egy részét.

Szerdán Franciaország területének egyharmadán, a főváros környékén kívül az északi területen, a nyugati megyékben és az ország középső részén rendeltek el riasztást a szálló por miatt. A légszennyezettség oka az anticiklonális helyzet: a hideg éjszakákat napos, meleg idő követi. Csütörtökön 20 fokot mértek a francia fővárosban, ahol az Airparis ügynökség adatai szerint a szálló por koncentrációja meghaladta a légköbméteremként 80 mikrogrammos szintet.

A hatóságok ezért sebességkorlátozásra kérték az autósokat, s azt javasolták a párizsiaknak, hogy halasszák el a csütörtökre tervezett intenzív sport- vagy egyéb fizikai tevékenységeket.

A bérbiciklik elvileg 1,70 eurós (530 forintos) napijegye és az első félóra pedig mindenki számára ingyenes. A 30 eurós (9300 forintos) éves bérlettel rendelkező kerékpározók azonban ezzel a lehetőséggel nem spórolnak, hiszen ők egyébként is félórára ingyen vehetik igénybe a bérbicikliket.

Az ingyenesség miatti költségeket a fővárosi önkormányzat állja - közölte a városháza. Az önkormányzat egyébként azt is bejelentette, hogy a hivatali gépkocsikat a dolgozók nem használják, csak elengedhetetlen esetben.