Alkotmányellenes a krími népszavazás

Vágólapra másolva!
Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a népszavazást, amelyet vasárnap fognak tartani a Krím félsziget stárusáról. Ezzel egyetért John Kerry amerikai külügyminiszter is, Putyin szerint viszont nincs semmi gond a népszavazással.
Vágólapra másolva!

Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Krím félsziget státusáról vasárnapra kitűzött népszavazást. A kérdést Oleksznadr Turcsinov ideiglenes államfő és Valerija Lutkovszka, az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanjának előterjesztése alapján vizsgálták meg. Az ukrán parlament nyilatkozatot fogadott el, amelyben arra kérte a krími lakosokat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson.

A nemzetközi közösség sem fogja elismerni a Krím-félsziget hovatartozásáról vasárnap tartandó népszavazás eredményét, mert a referendum ellentétes az ukrán alkotmánnyal - mondta pénteki londoni sajtóértekezletén az amerikai külügyminiszter. John Kerry elmondta azt is: javasolta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az orosz csapatok visszavonását "arra az időre, amíg a diplomácia dolgozik".

Putyin szerint viszont a vasárnap esedékes krími népszavazás összhangban áll a nemzetközi joggal. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott telefonos beszélgetése során Putyin "megerősítette, hogy a referendum lebonyolításáról szóló döntés teljes mértékben összhangban áll a nemzetközi jog normáival és az ENSZ alapokmányában foglaltakkal" - olvasható a Kreml közleményében. Az orosz elnök nyilatkozatával elutasította a nyugati országok vádjait - miszerint a Krím félsziget hovatartozásáról szóló népszavazás illegális -, és világossá tette, hogy a referendumot az előzetes tervek szerint megtartják vasárnap.