Elfogtak egy amerikai drónt a Krím felett

Vágólapra másolva!
Az oroszok szerint a drón egy amerikai dandárhoz tartozott, amely kezdetben Bajorországban állomásozott, most pedig Dél-Ukrajnából küld felderítőket a Krím fölé.
Vágólapra másolva!

Az amerikai drón elfogásáról pénteken adott ki közleményt a Rosztyehnologiji (Rostec) nevű orosz állami fegyvergyártó vállalat. A közlemény - amelyet egyebek között az orosz Interfax hírügynökség idézett - péntek este már nem volt fenn a Rostec honlapján.

A közlés szerint a dél-ukrajnai Krím félsziget felett, nagy magasságban észlelték a pilóta nélküli repülőgépet. "A drón mintegy négyezer méter magasságban repült és a földről gyakorlatilag láthatatlan volt. Sikerült megszakítani a kapcsolatot a drón és amerikai irányítói között az Avtobaza nevű rádióelektronikai hadviselési rendszer segítségével" - volt olvasható a Rostec közleményben. A közlemény szerint a drón ezután kényszerleszállást hajtott végre és "szinte sértetlenül az önvédelmi erők kezébe került".

"Az MQ-5B drón az azonosítási száma alapján a Bajorországban állomásozó 66. amerikai katonai felderítő dandárhoz tartozott" – írta a közlemény.

A Voice of Russia (Oroszország hangja) nevű angol nyelvű orosz állami rádióadó ugyancsak a Rostec közleményére hivatkozva azt írta: az amerikai felderítő alakulatot Bajorországból március elején áthelyezték a dél-ukrajnai Kirovohradba, ahonnan drónjaik felderítő repüléseket végeznek a Krím és az orosz határhoz közeli területek irányában. A Rostec közlése szerint ez már a második eset volt, hogy elfogtak egy amerikai drónt a Krím felett - jelentette a Voice of Russia.

Az Egyesült Államok péntek estig nem reagált az amerikai drón elfogásáról szóló moszkvai hírre.