Fegyverszünetet kötött Oroszország és Ukrajna

Vágólapra másolva!
Egyelőre március 21-ig.
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna fegyverszünetet kötött március 21-ig – jelentette be vasánap Ukrajna védelmi minisztere. Ez a lépés enyhítheti a feszültséget Moszkva és a nyugati országok által támogatott kijevi kormány között – írja a Guardian.

Ihor Tenyukh védelmi miniszter azt mondta, a megállapodást az orosz védelmi minisztériummal és a Fekete-tengeri Flottával kötötték meg. „Ez idő alatt nem fogják megtámadni a krími ukrán katonai bázisainkat, így lesz idő arra, hogy feltöltsük az erőforrásainkat” – mondta.

A Guardian szerint a fegyverszünetnek hála, egy kicsit fellélegezhetnek az ukrán katonák, akik a katonai bázisokra szorultak azóta, hogy az oroszok február 27-én elkezdték elfoglalni a félszigetet. Az oroszok szorításában az ukrán katonák gyakran áram nélkül maradtak, a helyi lakosok csempésztek nekik ételt.

Pénteken, miután lejár a fegyverszüneti megállapodás, valószínűleg az ukrán erőknek el kell hagyniuk a Kreml által ellenőrzött Krím félszigetet. A Krím miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy az ukrán csapatoknak lehetővé tennék a biztonságos elvonulást. Azt is előrebocsátotta, hogy valószínűleg Kelet-Ukrajna lesz a következő terület, amely Oroszországhoz csatlakozik.

„Donyeckben, Luganszkban és Harkovban ugyanaz az helyzet, mint a Krímben. Az emberek 75 százaléka Oroszországhoz akar tartozni” – mondta újságíróknak Szimferopolban.