A haladók a választás esélyesei Szerbiában

Vágólapra másolva!
Az eddig kormányzó koalíció ismét nyerhet a rendkívüli szerbiai parlamenti választásokon. Ám a legnagyobb esélyes valójában abszolút többségben bízik.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint várhatóan a Szerb Haladó Párt (SNS) nyeri meg a választásokat Szerbiában. Az SNS vezetője, Aleksandar Vucic népszerűségét elsősorban a korrupcióellenes kampányainak és az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének köszönheti. Az SNS eddigi koalíciós partnere, a Szerb Szocialista Párt (SPS) a második helyen végezhet, megelőzve a Demokrata Pártot (DS).

„Nagyarányú győzelemre van szükségünk ahhoz, hogy új munkahelyeket teremtsünk, folytassuk a reformokat és minden erőnkkel harcoljunk a korrupció ellen”, mondta Vucic. Szerbiában még soha nem fordult elő, hogy egy párt egyedül szerezzen abszolút többséget a 250 fős törvényhozásban, a skupstinában.

A két évvel ezelőtti választásokat ugyan megnyerte az SNS, de csak azután tudott kormányra kerülni, hogy a miniszterelnöki posztot átengedte a harmadik helyezett szocialistáknak. A koalíciót az feszítette szét végül, hogy Vucic úgy látja: az SNS eléggé megerősödött ahhoz, hogy ne kelljen alkut kötnie a szocialistákkal.

Az ellenzéki kampány célja elsősorban az volt, hogy megakadályozzák az SNS nagyarányú győzelmét, mondván kockázatos lenne túl nagy hatalmat adni egyetlen pártnak. Arra is emékeztettek, hogy Vucic már Slobodan Milosevic kormányában is miniszter volt. Az ellenzéki DS szerint Vucic ellenőrzi a szerb médiát, és egyedül dönt mindenről.

A 6.7 millió választó este 7 óráig szavazhat. Belgrádban önkormányzati választásokat is tartanak.

Az új kormánynak nem lesz egyszerű dolga: a gazdasági válság rendkívül súlyosan érinti Szerbiát, magas a munkanélküliség, és az EU-csatlakozás folyamatában még további reformokat kellene végrehajtaniuk, illetve folytatni a tárgyalásokat a koszovói albánok képviselőivel Szerbia és Koszovó kapcsolatának rendezéséről.