Haladó-győzelem Szerbiában

Vágólapra másolva!
Nagy politikai átrendeződés történt Szerbiában: a rendkívüli parlamenti választásokon tarolt a Haladó Párt, és néhány, korábban jelentősnek számító politikai erő kiesett a törvényhozásból. A vajdasági magyarok a várakozáson felül teljesítettek, és eddigi legjobb eredményüket érték el.
Vágólapra másolva!

A Szerb Haladó Párt (SNS) nemcsak győzött a vasárnapi rendkívüli választásokon, hanem abszolút többséget is szerzett a belgrádi parlamentben. Szerbiában több mint húsz éve nem fordult elő, hogy egy pártnak egymagában meglegyen a kormányzáshoz elegendő többsége. Az SNS megnyerte a fővárosi önkormányzati választásokat is.

A haladókon kívül a szocialisták, a két demokrata párt és a kisebbségek jutottak be a parlamentbe.

Történelmének legjobb eredményét érte el a Vajdasági Magyar Szövetség: a pártnak 7 képviselője lesz a korábbi 5 helyett (Szerbiában a kisebbségi listákra kedvezményes, úgynevezett természetes küszöb vonatkozik). A magyarokon kívül a bosnyákoknak és az albánoknak is lesz képviselőjük.

A VMSZ kész támogatni Aleksandar Vucic kormányát. A magyar párt akkor tudja megvalósítani céljait, ha része lesz a parlamenti többségnek, idézik belgrádi lapok Pásztor Istvánt. A VMSZ azt mondta, pártja következetesen képviseli majd programját.

Kiestek a parlamentből a szerb politika korábban jelentősnek számító erői: nem jutott be a Vojislav Kostunica vezette DSS, a regionális erőket tömörítő URS vagy a liberális demokraták.

Régi radikálisok, új haladók

Aleksandar Vucic pártja, az SNS viszonylag fiatal politikai erőnek számít Szerbiában. Vucic és Tomislav Nikolic államfő 2008-ben kiléptek a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Pártból (SRS), és új pártot alapítottak. Mindketten még a Slobodan Milosevic regnálása idején kezdtek politizálni. Jugoszlávia bombázása idején Vucic volt a tájékoztatási miniszter.

A radikálisokat még a szerb közvélemény is nacionalista, primitív és agresszív társaságnak tartotta. Bár voltak jó eredményeik, a rendszerváltás utáni Szerbiában igazából nem volt esélyük kormányra kerülni. A haladó párttal Vucic és Nikolic fokozatosan távolodtak a radikálisok programjától. Washingtonban és Brüsszelben is támogatókat szereztek, és támogatni kezdték Szerbia Uniós tagságát is. Két évvel ezelőtt szoros versenyben nyertek a Demokrata Párt előtt. Ahhoz, hogy kormányra kerüljenek, magas árat fizettek: a miniszterelnöki posztot átengedték Ivica Dacicnak, a harmadik helyzett szocialisták elnökének.

Vucic azonban a kormány második embereként is feltűnően aktív volt, ráadásul ügyesen használja a médiát. A választók - médiahátterének hála - gyakran láthatták, amint a korrupcióellenes küzdelmének újabb csatáit hirdeti meg.

A haladók és a szocialisták kormány két dolgot elért: Szerbia megkezdte csatlakozási tárgyalásait az EU-val, a koszovói albánokkal pedig arról tanácskoznak, miként lehetne Belgrád és Pristina viszonyát normalizálni. Az új kormánynak ezeket a tárgyalásokat folytatnia kell, miközben a Szerbiát sújtó mély gazdasági válságra és a rendkívül magas munkanélküliségre is megoldást kell találnia.