Kína megvédi Észak-Koreát

Vágólapra másolva!
Kevés az esélye, hogy az Észak-Korea által elkövetett bűntettekről tárgyaljon a Biztonsági Tanács. Kína ugyanis az ENSZ fórumain változatlanul védelmezi a phenjani rezsimet.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn kezdte tárgyalni az Észak-Koreáról szóló jelentést, amely szerint a phenjani vezetés parancsára az országban módszeres kínzásokat, éheztetések és kivégzések hajtanak végre. A bizottság javasolta, hogy vonják felelősségre a phenjani vezetést, Kim Dzsong Unnal élen, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa terjessze az ügyet a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

Michael Kirby, a bizottság ausztrál elnöke a phenjani rezsim bűntetteit a nácik, a dél-afrikai apartheid-rendszer és a kambodzsai vörös khmerek rémtetteihez hasonlította. A Kirby-vezette testület 2013 márciusában kezdte meg munkáját, s a beszámoló észak-koreai menekültek - többek között politikai fogolytáborok korábbi őreinek - tanúvallomásán alapul. Ezek szerint a politikai fogolytáborokban mintegy 120 ezer embert tarthatnak fogva.

Kína szerint alaptalan vádaskodást és a valóságtól elrugaszkodott ajánlásokat tartalmaz a jelentés. Csen Csuan-tung kínai diplomata azt mondta, hogy a bizottság az érintett ország támogatása és együttműködése nélkül állította össze jelentését, amely emiatt nem lehet pártatlan és objektív.

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet az Emberi Jogi Tanács előtt nevetséges provokációnak nevezte a jelentést, amely szerinte az Egyesült Államok és "más ellenséges országok koholmánya". A diplomata kivonult az ülésteremből, amikor Japán képviselője szót kapott, és arról kezdett beszélni, hogy 1978-ban észak-koreaiak elrabolták a testvérét. Észak-Korea 2002-ben elismerte, hogy a 70-es években elrabolt 13 japán állampolgárt, akik közül nyolcan meghaltak.

Kevés az esélye annak, hogy az Emberi Jogi Tanács ténylegesen a BT elé terjeszti majd az ügyet, mert Kína ezt megvétózhatja. Emiatt diplomáciai körökben már felmerült egy Észak-Koreával foglalkozó különleges törvényszék felállításának lehetősége is.