Lavrov: A szankcióknak következményei lesznek

Vágólapra másolva!
Oroszország agresszióként értelmezi a vezető orosz politikusokkal szembeni szankciókat, és megtorlással fenyeget. A krími konfliktus közben politikaiból katonai fázisba lépett. 
Vágólapra másolva!

Oroszország elfogadhatatlannak tartja a Krím miatti nyugati szankciókat. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről telefonon tájékoztatta az amerikai külügyminisztert, John Kerry-t, hozzátéve, hogy a szakcióknak következményei lesznek - írta a BBC. Lavron nem árulta el, hogy pontosan milyen következményekre gondolt. Kedden Putyin is említette, hogy a szakciókat agresszióként értelmezik, és nem fogják megtorlás nélkül hagyni.

A telefonbeszélgetés néhány órával azután történt, hogy az orosz és krími felek Moszkvában megállapodtak a vasárnap óta autonóm köztársaság Oroszországhoz történő csatlakozásáról.A Kerry-vel folytatott beszélgetés után Lavron közleményt adott ki, amelyben arról ír, hogy a krímiek a nemzetközi jog és az ENSZ iránymutatásaival összhangban demokratikus döntést hoztak.

Engedélyezték az önvédelmi célú fegyverhasználatot a Krímben állomásozó ukrán fegyveres erők tagjainak azután, hogy egy ukrán katona életét vesztette a félszigeten. Az egyik őrtoronyban tartózkodó, zászlós rendfokozatú ukrán katona akkor halt meg, amikor orosz katonák rohamot indítottak Szimferopolban, az ukrán hadsereg topográfiai és navigációs központja ellen. Ez volt az első haláleset az óta, hogy februárban oroszbarát erők vették át az irányítást a félszigeten. A védelmi minisztérium adatai alapján az ostromban még két ukrán katona sebesült meg.

Két éven belül hat tengeralattjáróval bővíti Moszkva a fekete-tengeri hadiflottáját, és más hadihajókat is szolgálatba állít a térségben - közölte Viktor Csirkov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka szerdán. Jelenleg a szentpétervári hajógyárban épülnek azok a 636-os kódjelű, dízelmeghajtású tengeralattjárók, amelyek a fekete-tengeri hadiflotta kötelékében fognak szolgálatot teljesíteni, "szavatolva az ország stabilitását és nemzetbiztonságát a Fekete- és a Földközi-tengeren".