Vágólapra másolva!
Huszonhat ország egy kisebb kontinensnyi területen próbál a nyomára bukkanni, pedig kis túlzással a fél világon lehet. Tizenegy nappal az eltűnése után egyelőre a keresőknek fogalmuk sincs, hogy merre lehet.
Vágólapra másolva!

Március 8-án a vietnami Tho Chu sziget közelében a tengerbe zuhant a malajziai légitársaság Boeing 777-200-as gépe. Legalábbis március 8-án, fél nappal a gép eltűnése után ezt a hírt közölte a vietnami állami média.

Azonban hamar kiderült, hogy a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járat roncsai nincsenek ott, ahol gondolták, sőt annak a környékén sem. Az biztos, hogy a gép Malajzia és Vietnam között tűnt el a radarról, a jelenlegi információk szerint a Kaszpi-tenger keleti partjaitól az Indiai-óceán déli részéig bárhol lehet. A gép utolsó ismert pozíciója a Malak-szorosnál volt. Ha az Indiai-óceán déli részén zuhant le a gép, akkor nem lesz könnyű megtalálni, ugyanis ezt a területet kevés radar figyeli, és a víz is nagyon mély.


A 239 emberrel a fedélzetén eltűnt gépet 26 ország próbálja megtalálni, a kutatást Ausztrália irányítja. A roncsokat a Thai-öböl teljes területén, illetve a Dél-kínai-tengeren is kutatják, a BBC szerint a keresési terület összesen akkora, mint Ausztrália, de a legintenzívebben a Szumátrához közeli vizekre koncentrálnak. A keresés eredetileg a repülőgép utolsó észlelt pozícióját körülvevő 37 kilométer sugarú körben folyt, ám ezt később kibővítették 190 kilométeresre.

Ugyanakkor szakértők szerint az eltűnés után még akár hét órát is repülhetett a gép (az eltűnés után még öt órával is adott jeleket), így akár Afrikába is eljuthatott, azonban egyelőre nem keresik ilyen messze az utolsó ismert tartózkodási helyétől. Az eddigi adatok szerint nem valószínű, hogy a gép Kirgizisztán vagy Kazahsztán környékén lenne, ugyanis ehhez több ország légterén át kellett volna repülnie. A katonai radarokkal figyelt területeken viszont nem észleltek utasszállítót.

A zömében kínai állampolgárokat szállító repülőgépet Kína a saját területén is keresi, de az ország külügyminisztériuma szerint egyelőre annak sem találták jelét, hogy a gép egyáltalán berepült volna az ország légterébe. A legfrissebb információk szerint a gépet (vagy valamit) látták már a Maldív-szigetekhez tartozó Kuda Huvadhoo fölött, valamint a thai hadsereg radarja is érzékelte, de nem lépett be Thaiföld légterébe.