Hogyan lehet afrikai útlevelet intézni?

útlevél afrika
Picture taken 15 October 2005, of fack identity carde and confiscated passeports from differents country at Immigration office in Mutsamudu, Comoros archipelago. Comorans on rickety vessels frequently die attempting to make the 50-kilometer (30-mile) trip from Anjouan to illegally enter France through Mayotte, which is more developed that the impoverished coup-plagued archipelago on which they live
Vágólapra másolva!
Bankszámlanyitáshoz megfelelő útlevelet már fillérekért lehet kapni korruptnak számító afrikai országok piacán. Pár száz dollárért pedig olyanhoz is hozzá lehet jutni, amely utazásra is alkalmas. Jellemzően ehhez nem kell elutazni Afrikába, csak egy jó afrikai kapcsolatokkal rendelkező személy vagy bűnszervezet kell hozzá.
Vágólapra másolva!

A Simon-ügy egyik kulcsmomentuma Simon Gábor bissau-guineai útlevele, amelyet a csütörtökön este, rendőri intézkedés közben meghalt Welsz Tamás lakásában találtak meg, és amellyel állítólag Simon a MagNet Bankban nyitott egy számlát. Sajtóhírek szerint Welsznél több bissau-guineai útlevél is előkerült, ami felveti a kérdést, hogy miként lehet európaiként afrikai útlevélhez jutni?

Az útlevélhez vezető legális úton először állampolgárságot kell szerezni, ami országonként változó nehézségű. Van, ahol elég egy helyivel kötött házasság, máshol viszont még a házasság során született gyerek is feltétel, valamint többéves ott-tartózkodás. Nigériában például nehezebb állampolgársághoz jutni, mint Svájcban – mondta az Origónak Déri Endre, Nigéria tiszteletbeli konzulja. A másik legális út, hogy a külföldi céget alapít az országban, és ha a tevékenységét az állam hasznosnak minősíti, szintén kaphat állampolgárságot.

Piacon vagy korrupcióval

Illegálisan két lehetőség van útlevelet szerezni az afrikai viszonyokat ismerők szerint. Vagy valaki vesz egyet egy szegényebb afrikai ország piacán (ez ma már sokkal kevésbé gyakori, mint akár csak néhány évvel ezelőtt), vagy hivatalnok megvesztegetésével bekerül a rendszerbe, és egy érvényes okmányt nyomtatnak neki.

A legtöbb afrikai országban már átálltak a biometrikus útlevelekre, ami azt jelenti, hogy jellemzően ujjlenyomatot is tartalmaz az okmány, ez pedig szinte hamisíthatatlanná teszi. Bissau-Guineában is biometrikus útlevél van, a Semlex nevű cég gyártja, amelynek a rendszerébe csak a helyszínen, a rendszerre kötött fényképezőgéppel készített fotóval lehet bekerülni – mondta az Origónak Markó Ferenc, a Közép-európai Egyetem doktorandusza, aki a kutatása során egy évig dolgozott a dél-szudáni bevándorlási és állampolgársági hivatalban.

Lefoglalt illegális útlevelek a Comore-szigeteken 2005-ben Forrás: AFP/Richard Bouhet

Nem Simon az egyetlen, aki valamilyen hamis bissau-guineai útlevélhez jutott. 2013 decemberében a portugál TAP légitársaság felfüggesztette a Bissau-Guineába tartó járatait, miután több tucat szíriai menekült hamis bissau-guineai útlevéllel próbált a járataikon utazni.

Nem okmány, hanem áru

Ugyanakkor vannak még olyan országok (például Szomália vagy Benin), ahol hamis útlevelet szerezni és készíteni nem nehéz. Az illegális útlevelekhez könnyű hozzájutni azokban az afrikai országokban, ahol nagy a korrupció. „Az ott nemcsak egy okmány, hanem egy piaci cikk” – mondta az Origónak egy Kongóból származó, de ma már Magyarországon élő férfi, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét. Szerinte a vásárlónak nem is kell megjelennie az adott országban, az erre szakosodott bűnözői hálózatok kézbesítik neki a hamis útleveleket.

A férfi szerint törvényes módon egyébként elég körülményes hozzájutni az útlevélhez az általa ismert országokban. „Ujjlenyomatot vesznek, erkölcsi bizonyítvány kell, sorban állás van, és igazolni kell, hogy melyik törzsből vagy való” – mondta. Szerinte emiatt a hétköznapokban is teljesen elfogadott Afrika egyes országaiban, hogy úgynevezett „motivációs pénzt” adnak a hivatalnoknak, hogy így gyorsítsák az eljárást. Ez szerinte nem is számít ott korrupciónak.

Ugandában több történet keringett arról, hogy az állampolgársági hivatalokban pár száz vagy pár ezer dollárokért vesztegetés útján be lehet kerülni az adatbázisba, és legyártják az érvényes útlevelet. "A hivatalban nem találkoztam magyarokkal, de pletykaszinten hallottam, hogy nem magyar, évek óta ott élő üzletemberek megvesztegetnek hivatalnokokat, hogy bekerüljenek a rendszerbe, így vízummentesen utazgathassanak, és egyszerűbb legyen új céget alapítaniuk" – mondta.

Másrészt viszont vannak a hamis útlevelek, amelyeket általában kitöltetlenül vesznek meg, és fillérekért hozzájuk lehet jutni. "2005-ben 45 dollárért lehetett etióp útlevelet venni, amihez helyben legyártották a szükséges adatlapot". Markó szerint egy ilyen okmány "piti bűnözésre" vagy például egy bankszámla nyitásához tökéletesen megfelel. Utazni vele nagyon kockázatos, de nem lehetetlen, mert nincs egy nagy, összehangolt nemzetközi rendszer, ezért sem jelzett például a maláj légitársaság rendszere, hogy két lopott, bár kicserélt adatlappal rendelkező útlevéllel szálltak fel az eltűnt gépre.