Ebola-járvány tört ki Guineában

Vágólapra másolva!
Harmincnégyen már meghaltak, más országokra is átterjedhetett.
Vágólapra másolva!

Ebola-járvány tört ki Guineában és már ötvenkilenc bizonyított halálesetet okozott február óta, miközben a vírus nagy valószínűsséggel a szomszédos Sierra Leonéra is átterjedt - jelentette be szombaton a guineai egészségügyi minisztérium az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen.

Az afrikai országban eddig összesen nyolcvan esetet regisztráltak a betegség február 9-i feltűnése óta. A tárca sajtóközleménye szerint a főváros, Conakry mellett az ország délkeleti részén, három különböző városban is észleltek megbetegedéseket. A kormány arra kérte a lakosságot, hogy jelentsenek minden gyanús esetet.

Az Orvosok határok nélkül segélyszervezet közölte, hogy szükségintézkedéseket léptettek életbe, az ország déli részében segítenek karantént állítani, emellett pedig 33 tonna gyógyszert és egészségügyi felszerelést küldenek a térségbe. A Sierra Leone-i hatóságok vizsgálatot indítottak egy 14 éves fiú ügyében, aki nemrégiben halt meg a két ország közötti határ közelében fekvő egyik településen, miután Guineába utazott egy ebolás férfi temetésére.

Az ebola nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, és a betegség végzetessé válik.