Sztrájkolnak az Izraeli diplomaták

Vágólapra másolva!
Keveslik a bért. A követségek bezártak, leállt az izraeli külügy.
Vágólapra másolva!

Teljes munkabeszüntetést hirdettek az izraeli külügyi dolgozók vasárnap egy bérvita miatt. Ezért gyakorlatilag teljesen leáll a külügyminisztérium és az ország diplomáciai misszióinak működése. "Teljesen beszüntetjük a munkát a (külügyminisztériumban) és a missziókon" - közölte az izraeli külügyi szóvivő. A Reuters hírügynökség egy minisztériumi forrása arról számolt be, hogy a tárca gyakorlatilag "megszűnt létezni" a sztrájk miatt, amelyben 1200-an vesznek részt.

A diplomaták március 5-én kezdtek - akkor még - részleges munkabeszüntetésbe, miután az izraeli államkincstár nem tett számukra megfelelő ajánlatot az állammal folytatott bérvitájukban. Az átlagosan 6-9 ezer sékeles (391-587 ezer forint) fizetések emelését, valamint azt akarják, hogy házastársaik kapjanak kompenzációt azért, ha külföldi kiküldetés miatt ott kell hagyniuk munkahelyüket. A diplomaták szerint az elmúlt 15 évben a külügyi állomány harmada az alacsony bérek miatt hagyta ott a pályát.

Avigdor Liberman külügyminiszter "felelőtlen, rossz döntésnek" nevezte a sztrájkot, amely szerinte annak a jele, hogy a "szakszervezet elvesztette önuralmát". Egyúttal azt ígérte, hogy a kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a munkabeszüntetés által az országnak és polgárainak okozott kárt. A külügyi dolgozók szakszervezetének szóvivője szerint az izraeli államkincstár "el akarja pusztítani a külügyminisztériumot és az izraeli diplomáciát".