Cáfolta hétfőn az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) azt, hogy vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. Az LDPR sajtószolgálata szerint effajta felhívások nem voltak a levélben, és Zsirinovszkij csupán történelmi szemszögből ismertette véleményét az ukrán politikai válság okairól.

"Teljes képtelenség, amiről a lengyelek beszélnek. A levélben nem volt semmilyen felhívás Ukrajna felosztására" – közölték a párt sajtószolgálatánál. Értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a pártelnök levele nyilvánosságra került.

A TVP1 lengyelországi tévé hétfőn közölte, hogy a radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert populista politikus – aki egyúttal az orosz parlament alsóházának alelnöke – "hivatalos" levelet küldött a három közép-európai országnak. Varsónak azt javasolta, hogy követelje népszavazás kiírását öt nyugat-ukrajnai terület, a volhini, a lvivi, az ivano-frankivszki, a ternopili és a rivnei megye csatlakozásáról Lengyelországhoz. Zsirinovszkij szerint Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania, míg az állítólagos javaslat szerint Ukrajna számára csak az ország középső része maradna.

A TVP1 szerint a lengyel külügyminisztériumban "furcsának" találták a levelet. Közölték, hogy Vlagyimir Zsirinovszkij "illedelmes" választ fog kapni felvetésére.

Zsirinovszkij már korábban is javasolta Ukrajna felosztását. A parlamenti pulpitusnál azt hangoztatta, hogy Kijev sosem egyezik bele Ukrajna föderalizációjába, mert ez esetben "nem lesz mit irányítania". A TVP1 szerint Zsirinovszkij úgy fogalmazott, hogy mindig fiaskóval értek véget Ukrajna kísérletei az állam létrehozására. Azt mondta, hogy "Luck, Lemberg (Lviv) és Ternopil lengyel föld".