Zsirinovszkij pártja cáfolja az Ukrajna felosztására tett ajánlatot

Vágólapra másolva!
Cáfolta hétfőn az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) azt, hogy vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. Az LDPR sajtószolgálata szerint effajta felhívások nem voltak a levélben, és Zsirinovszkij csupán történelmi szemszögből ismertette véleményét az ukrán politikai válság okairól.
Vágólapra másolva!

"Teljes képtelenség, amiről a lengyelek beszélnek. A levélben nem volt semmilyen felhívás Ukrajna felosztására" – közölték a párt sajtószolgálatánál. Értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a pártelnök levele nyilvánosságra került.

A TVP1 lengyelországi tévé hétfőn közölte, hogy a radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert populista politikus – aki egyúttal az orosz parlament alsóházának alelnöke – "hivatalos" levelet küldött a három közép-európai országnak. Varsónak azt javasolta, hogy követelje népszavazás kiírását öt nyugat-ukrajnai terület, a volhini, a lvivi, az ivano-frankivszki, a ternopili és a rivnei megye csatlakozásáról Lengyelországhoz. Zsirinovszkij szerint Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania, míg az állítólagos javaslat szerint Ukrajna számára csak az ország középső része maradna.

A TVP1 szerint a lengyel külügyminisztériumban "furcsának" találták a levelet. Közölték, hogy Vlagyimir Zsirinovszkij "illedelmes" választ fog kapni felvetésére.

Zsirinovszkij már korábban is javasolta Ukrajna felosztását. A parlamenti pulpitusnál azt hangoztatta, hogy Kijev sosem egyezik bele Ukrajna föderalizációjába, mert ez esetben "nem lesz mit irányítania". A TVP1 szerint Zsirinovszkij úgy fogalmazott, hogy mindig fiaskóval értek véget Ukrajna kísérletei az állam létrehozására. Azt mondta, hogy "Luck, Lemberg (Lviv) és Ternopil lengyel föld".