Tengeralattjáró drón is keresi az eltűnt maláj repülőt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egy ötméteres tengeralattjáró drónt és egy olyan berendezést is küldött az Indiai-óceánra, amely repülőgépek fekete dobozait keresi, hogy nyomára bukkanjanak a március 8-án eltűnt maláj repülőnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haditengerészet egy fekete dobozokat kereső berendezést és egy tengeralattjáró drónt is küld az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép roncsainak felkutatására az Indiai-óceán déli részére – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium.

A tengeralattjáró robot több mint egy napot képes utántöltés nélkül a vízben maradni, és akár 5000 méter mélyen is képes felderíteni tárgyakat. A Bluefin drón mindössze 5 méter hosszú.

A Pentagon bejelentése előtt néhány órával közölte a malajziai miniszterelnök, hogy a műholdas adatok újabb elemzése alapján a több mint két hete eltűnt utasszállító repülőgépről kijelenthető: az Indiai-óceán déli részébe zuhant. A járat március 8-án tűnt el, 227 utas és a személyzet volt rajta.

Hétfőn az érintett területen folytatódott a keresés a gép roncsai után. Az amerikai haditengerészet elküldött a térségbe egy olyan berendezést, amelyet kifejezetten a repülőgépek fekete dobozainak megtalálására fejlesztettek ki. Ez a műszer hatezer méter mélyről érkező jeleket is képes fogni, de csak lassan lehet vele haladni a felszínen a pontosság végett.

Pekingben a hozzátartozók tüntetnek

Tüntetők százai vonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, követelve a Malaysia Airlines március 8-án eltűnt gépével kapcsolatos pontos tájékoztatást. "Hazugok, mondjátok meg az igazat!", "Malaysia Airlines! Magyarázattal tartozol!" – olvasható egyebek között a túlnyomó részt hozzátartozókból álló tömeg által magasba emelt transzparenseken. A feliratok színesek, nagyok, láthatóan nem sebtében készültek.

A szállodából, ahol el voltak szállásolva, buszokkal érkeztek a tüntetők. A nagykövetségnél több tucat egyenruhás és civilbe öltözött rendőr biztosította a helyszínt. A nagykövetség bejáratánál állítólag kisebb dulakodásra is sor került.

A demonstrálók azt kifogásolják, hogy a malajziai hatóságok nem megfelelően kezelték az eltűnt gép ügyét, "két hét hazugságai és félrevezető információi" dühítették fel őket. Szervezetük, a Kínai Családok Bizottsága közleménye szerint az elmúlt 18 napban a malajziai kormány és a hadsereg késleltetve szivárogtatott ki információkat, "megtévesztve a családokat, becsapva az egész világot", amivel a kutatók és a mentők értékes időt veszítettek. A hozzátartozók a maláj légitársaság, a kormány és a hadsereg felelőseinek megbüntetését követelik.